Vizită misionară în Parohia Iaz din Protopopiatul Caransebeș

Sâmbătă, 26 mai 2012, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a efectuat o vizită misionară în parohia Iaz din protopopiatul Caransebeș, după cum informează episcopiacaransebesului.ro.

Cu acest prilej chiriarhul a sfințit noua troiță, amplasată în vecinătatea bisericii parohiale, sculptată în lemn de stejar. Potrivit tradiției din Valea Bistrei, chiriarhul a fost întâmpinat de tineri și copii înveșmântați în costume populare de sărbătoare, precum și de autorități locale.

În continuare, Preasfinția Sa a oficiat dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența multor credincioși, care au participat cu evlavie la Sf. Liturghie, deși vizita arhierească nu s-a petrecut în zi de duminică sau sărbătoare. La momentul cuvenit mulți tineri și copii s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

După oficierea dumnezeieștii Liturghii, părintele episcop Lucian a ținut un cuvânt de învățătură, cu privire la una din cuvântările de despărțire ale Mântuitorului Iisus Hristos, consemnate în Evanghelia Sfântului Ioan Teologul.

Totodată, chiriarhul a evidențiat pe ctitorii troiței care s-a sfințit, precum și pe toți binefăcătorii bisericii din Iaz, acordându-le acte de cinstire. În cuvântul de mulțumire adresat celor prezenți, părintele paroh Adrian Chereș a ținut să menționeze că după aproape patru ani de la sfințirea bisericii a retrăit emoția sfântă pe care episcopul locului o sădește în vizitele chiriarhale.

În cursul aceleiași zile, chiriarhul a binecuvântat lucrările de restaurare de la casa parohială, achiziționată în anul 2008. În această perioadă, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, efectuează vizite misionare în mai multe parohii din cuprinsul Eparhiei, pentru a întări misiunea preoților și râvna credincioșilor.

Parohia Iaz este prima comunitate de credincioși ortodocși de pe Valea Bistrei, plecând dinspre Caransebeș spre Oțelul Roșu, constituind una dintre cele mai mici comunități din această zonă, formată fiind din 112 familii cu 324 credincioși. Biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită între anii 1790-1800 în stil baroc provincial.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…