Vizită frățească în Ucraina subcarpatică

La invitația Înaltpreasfințitului Marc, Arhiepiscop de Hust și Vinogradov, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, însoțit de părintele academician Mircea Păcurariu au făcut o vizită la câteva mănăstiri și biserici parohiale din eparhia ucraineană, informează „Ziarul Lumina”.

Delegația condusă de IPS Mitropolit Laurențiu a fost întâmpinată în seara zilei de vineri, 19 noiembrie, la biserica din Parohia Tisa, Protopopiatul Sighet, de părintele paroh Nicolae Dutca și de foarte mulți credincioși. IPS Mitropolit Laurențiu a rostit un cuvânt de învățătură, mulțumind pentru invitație, iar apoi au urmat discursuri festive ale celorlalți membri ai delegației.

Sâmbătă, 20 noiembrie, însoțiți de părintele Nicolae Dutca, membrii delegației din Sibiu au trecut pe teritoriul Ucrainei, prin punctul de frontieră Sighetu Marmației – Solotvino. Chiar la graniță au fost întâmpinați de un grup numeros de femei și copii români din Solotvino (fost Slatina), îmbrăcați în costume populare specific maramureșene, împreună cu câțiva preoți parohi români și călugării de la Mănăstirea Peri – Grușevo.

A urmat apoi vizita la biserica românească din Parohia Dibrova (fostă Apșa de Jos), construită și păstorită de părintele arhimandrit Ștefan Bilțchi, care îndeplinește și slujba de protopop al parohiilor românești din Eparhia de Hust. Aici au fost prezenți câteva sute de credincioși, cărora le-a vorbit atât IPS Mitropolit Laurențiu, cât și membri ai delegației.

După-amiază, delegația a sosit la mănăstirea de lângă orașul Hust, unde a fost primită în biserică, cu multă dragoste, de IPS Arhiepiscop Marc, care a prezentat un scurt istoric al eparhiei, precum și modul ei de organizare. ‘În biserică am putut admira un impresionant tablou votiv al familiei ultimului țar Nicolae al II-lea, al membrilor familiei, al Patriarhului Tihon, toți martirizați de sovietici, trecuți de Biserica rusă în rândul sfinților. Am aflat și că în centrul orașului, unde este și reședința arhiepiscopului, este în curs de zidire o catedrală de mari dimensiuni’, ne-a declarat părintele academician Mircea Păcurariu.

Vizită la ctitoria fraților cneji Dragoș și Drag

În după-amiaza aceleiași zile, delegația de la Sibiu a vizitat vechea mănăstire românească de la Peri (azi Grușevo), ctitoria fraților cneji Dragoș (viitorul domn din Moldova) și Drag din Bedeu pe la mijlocul secolului al XIV-lea, declarată stavropighie patriarhală, în august 1391, printr-un tomos semnat de patriarhul ecumenic Antonie IX. A fost săvârșită o scurtă slujbă de pomenire a ctitorilor și slujitorilor mănăstirii. În continuare, sub protia IPS Mitropolit Laurențiu al Ardealului s-a săvârșit slujba Vecerniei și Litia.

Sfânta Liturghie în română, slavonă și maghiară

Duminică, 21 noiembrie, când Biserica noastră prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, iar Bisericile slave, care țin calendarul pe ‘stil vechi’, cinstesc Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, în noua biserică a mănăstirii s-a slujit Sfânta Liturghie arhierească de către IPS Mitropolit Laurențiu, înconjurat de un ales sobor de arhimandriți, ieromonahi, preoți de mir și un ierodiacon, în limbile română, slavonă și în maghiară. IPS Laurențiu a tâlcuit pericopa evanghelică a zilei, iar părintele profesor Mircea Păcurariu a vorbit credincioșilor despre Sfinții Îngeri, punând în lumină și faptul că vechea biserică avea hramul ‘Sfântul Arhanghel Mihail’. Părintele arhimandrit Stratonic, care conduce obștea monahilor de aici, a mulțumit Mitropolitului Ardealului pentru vizită.

La ora 16:00 s-a săvârșit slujba Vecerniei în monumentala biserică românească din Slatina-Solotvino, păstorită de preotul Dorin Bilțchi. Credincioșii români, prezenți într-un număr impresionant, au fost îndemnați de IPS Laurențiu și de părintele Păcurariu să nu-și uite tradițiile românești și să fie buni cetățeni ai țării în care trăiesc.

Vizită în Episcopia Maramureșului și Sătmarului

În seara aceleiași zile, delegația a ajuns la Sighetu Marmației, unde a fost întâmpinată de Laurențiu Batin, comandant al Poliției de Frontieră, care a prezentat biserica de lemn din incinta unității militare pe care o conduce.

Luni, 22 noiembrie, a fost vizitată noua mănăstire din lemn de la Săpânța. În continuare, s-a vizitat biserica parohială – aflată în curs de restaurare – și Cimitirul vesel din jurul ei.

În continuare, IPS Mitropolit Laurențiu a făcut o vizită Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, precum și la noua catedrală din Baia Mare. Însoțiți de PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Maramureșului și Sătmarului, delegația din Sibiu a vizitat și Mănăstirea Rohia, cu noua ei biserică și clădirile din incintă, unele aflate în faza finală de construcție.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Ortodoxia românească în Canada

De Ziua Canadei (1 iulie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară. Peste o cincime din populația Canadei este sosită în această țară prin imigrație. La recensământul din 2016, aproape un sfert…