Vizita canonică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Mitropolia Moldovei și Bucovinei: 7-13 septembrie 2009

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a efectuat, în perioada 7-13 septembrie, o vizită canonică în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, aflăm dintr-o retrospectivă a TRINITAS TV.

Prefericirea Sa a fost primit luni, 7 septembrie, la Mănăstirea Sihăstria, din județul Neamț. Cu acest prilej, a fost oficiată o slujbă de Te Deum.

Marți, 8 septembrie, la Praznicul Nașterii Maicii Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a târnosit biserica Schitului „Poiana lui Ioan” din județul Neamț, înființat la recomandarea fostului stareț al Mănăstirii Sihăstria, părintele Paisie Olaru. La eveniment au participat, alături de Preafericirea Sa, alți 6 ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Tot pe 8 septembrie, Mănăstirea nemțeană Sihăstria și-a sărbătorit hramul. După slujba Sfintei Liturghii săvârșită în biserica mare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit distincții și diplome la mai mulți preoți și credincioși. În seara aceleiași zile, Preafericirea Sa a sfințit pictura bisericii Seminarului Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț, cu hramul Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. La slujba de târnosire au participat mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Miercuri, 9 septembrie, în ziua de pomenire a Sfinților Părinți Ioachim și Ana, dimineața, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit paraclisul Stăreției Mănăstirii Neamț, cu hramurile Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt și Sfântul Benedict de Nurcia. Seara, Preafericirea Sa a ajuns și la Mănăstirea Durău, din județul Neamț, prilej cu care a fost oficiată și o slujbă de Te Deum.

Joi, 10 septembrie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a sfințit corpul B al „Casei Pelerinul” din cadrul Centrului cultural-pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” de la Durău.

Sâmbătă, 12 septembrie, Patriarhul României a sfințit Casa pentru pelerini „Macrina” a Mănăstirii Miclăușeni, din județul Iași. Aici, cu ocazia împlinirii a 2 ani de la alegerea Preafericirii Sale ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a fost oficiată o slujbă de Te Deum. La eveniment au participat o seamă de ierarhi ai Bisericii noastre. În cursul aceleiași zile Preafericirea Sa a ajuns în Episcopia Romanului. Primirea oficială a avut loc în Catedrala Episcopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, prilej cu care a fost oficiată o slujbă de Te Deum. Tot în seara zilei de 12 septembrie au fost sfințite și casele de oaspeți ale Centrului Eparhial Roman.

Duminică, 13 septembrie, a avut loc la Catedrala episcopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, după Slujba Sfintei Liturghii, ceremonia de ridicare în rangul de Arhiepiscopie a Episcopiei Romanului, cu titulatura de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Episcop Eftimie a fost ridicat la rang de arhiepiscop, iar Preasfințitul Părinte Arhiereu – Vicar Ioachim Băcăuanul la rang de Episcop-Vicar. În cursul serii, Patriarhul României a fost primit în Catedrala „Înălțarea Domnului” din Bacău. Cu acest prilej a fost oficiată o slujbă de Te Deum, după care Preafericirii Sale i-a fost acordat titlul de „Cetățean de onoare” al municipiului Bacău. Preafericirea Sa a oficiat și slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire Episcop Ioachim Mareș al Hușilor, care este înmormântat în Catedrala din Bacău.

Comentarii Facebook


Știri recente