Vizita canonică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Mitropolia Banatului: „O întărire a comuniunii frățești dintre ierarhi și o bucurie mare a credincioșilor”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a explicat luni seara, 6 iulie a.c., în Catedrala patriarhală, semnificația vizitei canonice pe care a efectuat-o la sfârșitul săptămânii trecute în Mitropolia Banatului. „Vizita aceasta canonică este, mai ales astăzi, și o întărire a comuniunii frățești dintre ierarhi, dar în același timp este o bucurie mare a credincioșilor. Noi, purtând titlul de Patriarh al României, oriunde în România suntem ca acasă, dar dorim ca aceste vizite să fie, unele, cu un caracter misionar, cu înțelesul de întărire a unității ortodoxe, de întărire a spiritualității noastre ortodoxe românești și de prețuire a poporului condus de cler. Este o datorie morală a celor care au răspunderea în Biserică de a supraveghea, de a fi episcopi, de a coordona și de a face ca darurile pe care Dumnezeu le oferă fiecărei persoane să fie puse în circuitul darurilor binecuvântate, cultivate și sfințite prin lucrarea Bisericii”, a spus Părintele Patriarh, la sfârșitul slujbei de mulțumire oficiate de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pe 6 iulie, în Catedrala patriarhală, cu ocazia întoarcerii Patriarhului din Banat.

Aceasta vizită canonică nu este o vizită privată și nu este o vizită arbitrară, a continuat Preafericirea Sa, ci intră în responsabilitatea celor care au răspundere mai mare în coordonarea unității comuniunii în Biserică. „Este foarte necesară această recunoaștere a lucrărilor care se fac în diferite eparhii. Oamenii se simt încurajați, se simt onorați, iar noi suntem bucuroși pentru că vedem că libertatea este folosită spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea oamenilor, atunci când se zidesc biserici, când se organizează structuri sau instituții culturale, social-filantropice, educaționale”, a mai spus Patriarhul Daniel.

În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre a împărtășit câteva impresii legate de această vizită canonică pe meleagurile natale, precizând că „ne bucurăm să vedem cum Dumnezeu folosește în Biserică talentul și darurile spre binele celor mulți. Am întâlnit o mulțime de tineri foarte entuziaști, corale foarte frumoase, tineri din Liga Tinerilor Ortodocși Români de la Lugoj. De asemenea, am constatat la Timișoara, deși era sâmbătă, la Te Deum, în catedrală, mulțime de credincioși. De asemenea, am constatat că viața mănăstirească lângă Timișoara, la mănăstirea de maici Timișeni, înflorește. Sunt vreo 30 de maici foarte harnice și evlavioase, care au construit multe chilii noi și o biserică nouă, această mănăstire fiind închisă în timpul comunismului”, a precizat Patriarhul Daniel, exprimându-și bucuria în ceea ce privește marea evlavie a credincioșilor față de mănăstirile din apropierea orașelor mari.

Patriarhul României a amintit apoi că în aceste zile a vizitat mai multe instituții, printre care și Consiliul Județean Timiș, care a ajutat mai multe biserici din județ, printre care și mănăstirea din satul natal al Preafericirii Sale, Dobrești, „unde deja noua biserică a început să iasă de sub pământ, în sensul că s-au construit deja fundațiile și demisolul”.

Mănăstirea din Dobrești, ctitorie a celui de-al șaselea patriarh al Bisericii noastre, a fost înființată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Nicolae al Banatului, aflându-se sub jurisdicția eparhiei pe care acesta o păstorește.

Amintim că în perioada 3-6 iulie 2009, Patriarhul Daniel s-a aflat într-o vizită canonică în Mitropolia Banatului, la invitația Înaltpreasfințitului Mitropolit Nicolae, în cadrul căreia a sfințit și o biserică în Lugoj, a primit titlul de cetățean de onoare al Timișoarei și a vizitat localitatea natală Dobrești, șantierul de la biserica mănăstirii „Cuvioasa Parascheva” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente