Vizita canonică a Patriarhului României în Episcopia Ortodoxă a Oradiei

În perioada 17 – 20 septembrie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va efectua o vizită canonică în Episcopia Oradiei la invitația Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie. Vizita este prilejuită de împlinirea, în anul 2010, a 90 de ani de la reînființarea acestei Eparhii.

Preafericirea Sa va sosi la Oradea în seara zilei de vineri, 17 septembrie, primirea oficială urmând să aibă loc în Paraclisul „Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest și Sava Brancovici, Mitropoliții Transilvaniei” al Centrului Eparhial. Cu acest prilej va fi oficiată o slujbă de Te Deum.

Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a vorbit despre evenimentul de acum 90 de ani: „În 1920, la 30 august Regele Ferdinand a emis înaltul Decret regal prin care se restatornicea Eparhia Oradiei în vechile ei fruntarii. La 3 octombrie 1920 a fost ales primul chiriarh, Episcopul Roman Ciorogariu. La 19 septembrie 1921, Roman Ciorogariu a fost întronizat în Catedrala cu Lună ca Episcop eparhiot al Oradiei”.

Programul evenimentelor dedicate aniversării celor 90 de ani de la înființarea Eparhiei Oradiei îl aflăm de la Preasfințitul Părinte Sofronie: „La 19 septembrie, în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, a anului acestuia, Episcopia noastră organizează manifestări jubiliare care vor fi onorate de prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române Autocefale. Astfel, în cursul zilei de sâmbătă, 18 septembrie, la Universitatea de Stat din Oradea, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel i se va conferi titlul de ‘Doctor Honoris Causa’. În după amiaza zilei va fi vizitată prima parohie și prima biserică ortodoxă română construită în Oradea după Marea Unire, în perioada Interbelică”.

Duminică, 19 septembrie, Patriarhul României va fi prezent la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea: „Momentele jubiliare vor culmina cu Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, la 19 septembrie, la Mănăstirea ‘Sfânta Cruce’ din Oradea, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de ierarhi din Sfântul Sinod, preoți, diaconi și credincioși. După săvârșirea Sfintei Liturghii, în vechea stăreție a mănăstirii care acum funcționează ca muzeu și bibliotecă, se va vernisa expoziția foto documentară dedicată aniversării celor 90 de ani de la înființarea Eparhiei Oradiei”, a mai spus Preasfinția Sa pentru TRINITAS TV.

Preafericitul Părinte Daniel se va afla în Eparhia Oradiei pentru prima dată în calitatea de Patriarh al Bisericii noastre.

Comentarii Facebook


Știri recente