Vizită canonică a Patriarhului României în Episcopia Caransebeșului

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va efectua, în perioada 11-13 septembrie, o vizită canonică în Episcopia Caransebeșului. Primirea oficială a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române va avea loc sâmbătă seară, 11 septembrie, la Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș, unde se va oficia o slujbă de Te Deum. Duminică, 12 septembrie, Patriarhul României, alături de un sobor de ierarhi, va oficia slujba de târnosire a Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeș.

Mai multe informații cu privire la acest eveniment a oferit pentru TRINITAS TV, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului: „Sfințirea unei catedrale în Caransebeș înseamnă foarte mult pentru clerul și poporul acestei Episcopii greu încercate în timpul regimului comunist. În februarie 1949 această Episcopie a fost desființată, iar în 1994 Episcopia Caransebeșului este reînființată. Episcopul Emilian Birdaș în 1995 întocmește planul unei catedrale”.

Piatra de temelie a Catedralei „Învierea Domnului” din Caransebeș a fost așezată în anul 1996 de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, pe atunci Episcop al Caransebeșului.

„Catedrala a fost ridicat până în 2005 la cota de aproximativ de 12 metri. În 2006 s-a amenajat demisolul acestei Catedrale pentru a se putea oficia acolo Sfânta Liturghie și celelalte servicii divine. Din 2007 am reînceput lucrările la această Catedrală și, iată, în 2010 ne apropiem de final, așteptându-l cu multă dragoste, prețuire și recunoștință pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel”, a mai spus Preasfințitul Părinte Lucian.

Tot duminică, Patriarhul României va participa la Slujba parastasului pentru ierarhii Episcopiei Caransebeșului, trecuți la Domnul, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiu.

Cu privire la programul vizitei Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Lucian a spus: „În jurul orelor 18:00 vom fi în Sala de festivități a primăriei municipiului Caransebeș unde va avea loc decernarea titlului de ‘Cetățean de onoare’ al municipiului Caransebeș, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Luni, 13 septembrie, în jurul orelor 11:00, vom fi la Reșița în Sala de festivități a Consiliului județean unde i se va decerna Preafericitului Părinte Patriarh, titlul de ‘Cetățean de onoare’ al județului Caraș-Severin. Imediat Preafericitului Părinte Patriarh i se va decerna și titlul de ‘Doctor honoris causa’ al Universității ‘Eftimie Murgu’ din Reșița”

Vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Episcopia Caransebeșului se va încheia luni, 13 septembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente