În perioada 11-13 septembrie Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a efectuat o vizită canonică în Episcopia Caransebeșului, informează TRINITAS TV. Preafericirea Sa a fost întâmpinat sâmbătă, 11 septembrie, la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din oraș. Acolo unde a fost oficiată o slujbă de Te-Deum.
Întâistătătorul Bisericii noastre le-a mulțumit în cuvântul său chiriarhului locului, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, și credincioșilor pentru primire, evidențiind importanța istorică, spirituală și culturală a zonei.
„Dorim să exprimăm mulțumire lui Dumnezeu pentru lucrarea misionară, sfântă și mare care s-a săvârșit aici de-a lungul timpului. Orașul Caransebeș a fost un oraș al mărturisirii credinței ortodoxe, la margine de țară și un oraș al apărării identității și unității naționale, al refacerii identității naționale, pentru că împreună cu Aradul acest oraș a contribuit la dezvoltarea conștiinței naționale de refacere a unității naționale, ceea ce s-a și realizat în 1918. De asemenea, orașul Caransebeș rămâne în conștiința noastră, a Bisericii Ortodoxe Române ca cetate de cultură teologică”, a spus Patriarhul României.
La rândul său, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian i-a mulțumit Patriarhului României pentru vizita pe care o face în Eparhia Caransebeșului.
„Preafericirea voastră, ați venit ca să desăvârșiți menirea acestei Biserici care rămâne în conștiința noastră ca și Catedrala istorică a Caransebeșului. Iată, primirea Preafericirii Voastre în aceste zile binecuvântate am făcut-o aici ca într-un fel să ne luăm rămas bun de la această Catedrală care 145 de ani a fost singura Catedrală a Caransebeșului”, a declarat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Întâistătătorul Bisericii noastre a sfințit ieri, 12 septembrie, în a doua zi a vizitei canonice în Eparhia Caransebeșului, în prezența a mii de credincioși, noua catedrală Episcopală din oraș. Lăcașul de cult poartă hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”.
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a explicat rolul și simbolistica trecerii prin Sfântul Altar a credincioșilor numai în ziua sfințirii.
„Așa cum este tradiția în Biserica noastră, numai în această zi, credincioșii pot să intre în Altar pe ușa dinspre miază-noapte și pot săruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă, zicând: ‘Așa cum Dumnezeu a înnoit această Biserică și a împodobit-o, să ne sfințească viața noastră, așa cum a fost sfințită Biserica aceasta care ne reprezintă’. Această binecuvântare specială pentru ziua sfințirii bisericii, arată că atât bărbații cât și femeile sunt chemați la sfințenie și la mântuire. Sfântul Altar simbolizează Împărăția lui Dumnezeu, iar Sfintele Taine care se dăruiesc credincioșilor prin ușile împărătești simbolizează arvuna vieții veșnice din Împărăția Preasfintei Treimi”, a spus Preafericirea Sa.
Piatra de temelie a noii Catedrale episcopale din Caransebeș a fost așezată la 27 octombrie 1996 de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, pe atunci Episcop al Caransebeșului, lucrările fiind finalizate anul acesta.
„Când am pus piatra de temelie am îmbrăcat veșmintele primului Episcop, Ioan Popasu și am spus: ‘Vreau să duc mai departe dorința înaintașilor mei și să ne ajute bunul Dumnezeu să o putem împlini'”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu.
După oficierea slujbei de târnosire și a Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit ctitorilor și binefăcătorilor lăcașului de cult diplome și distincții, iar chiriarhului locului, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, un engolpion.
În continuarea programului vizitei, în Sala de festivități „1 decembrie 1918” a Primăriei din Caransebeș, a avut loc ieri seară ceremonia decernării titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Caransebeș” Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. După festivitate, Preafericirea Sa le-a mulțumit autorităților locale și celor prezenți pentru primirea distincției.
„Este vorba de un moment care trece dincolo de protocol și anume, o revenire în patria natală, într-o zonă în care istoria credinței și istoria culturii s-au îmbinat armonios. Noi exprimăm recunoștință pentru gestul dumneavoastră și pentru faptul că ați dorit să confirmați această legătură pe care o avem cu Banatul în general și cu Caransebeșul acum, prin sfințirea noii Catedrale. Vedem aici o matematică a Duhului Sfânt care dă încărcătură zilei de 12 septembrie și anume legătura între ceea ce prevedea, privind Catedrala, Episcopul Miron Cristea care a devenit apoi Mitropolit Primat și Patriarh al României și ceea ce s-a realizat astăzi”.
La ceremonie au participat mai mulți ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
„Cinstea și bucuria noastră este mare, dar mare și sfântă este și credința și dragostea creștinească de care am fost încredințați prin târnosirea Bisericii mamă a Episcopiei noastre. La un asemenea moment instituția administrativă a orașului, Primăria municipiului Caransebeș, luând în seamă personalitatea proeminentă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, i-a conferit titlul de ‘Cetățean de Onoare’ al municipiului Caransebeș ca prinos de mulțumire pentru cinstea de care am fost învredniciți prin vizita Preafericirii Sale”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Vizita canonică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Episcopia Caransebeșului a avut loc cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la întronizarea ca episcop al Caransebeșului a celui care ulterior a devenit primul patriarh al României, Miron Cristea, și care a arătat, de nenumărate ori, necesitatea ridicării unei noi catedrale în municipiul de pe Timiș și Sebeș.