Vizită arhierească la persoanele asistate din Arhiepiscopia Clujului

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit o sală de activități la Centrul social „Sfânta Irina” din Turda, precum și toate lucrările care s-au efectuat la acest centru, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania. Evenimentul a marcat „Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități”.

După slujbă, reprezentații instituțiilor locale implicate în proiectele centrului au ținut alocuțiuni, între aceștia fiind și primarul municipiului Turda, Tudor Ștefănie, și directorul executiv Nicoleta Molnar, din partea Consiliului Județean și a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj. De asemenea, cei prezenți s-au bucurat de un concert de colinde susținut de copiii de la Centrul „Sfânta Irina”, de la Adăpostul de zi și de noapte pentru copiii străzii din Turda, de la Grădinița socială „Acoperământul Maicii Domnului” și de la mai multe școli din oraș.

Centrul de recuperare psiho-neuromotorie pentru copiii cu handicap din Turda a fost înființat în 2009, la inițiativa Parohiei Turda-Oprișani 2 și a Fundației filantropice „Sfânta Irina”. Centrul oferă tratament unui număr de peste 40 de copii cu dizabilități, împărțiți în două serii, timp de șase luni pe an. În primii doi ani de funcționare s-au făcut eforturi pentru achiziționarea aparaturii specifice cât mai performante, iar în 2011 a fost inaugurat un parc destinat pentru copiii cu handicap, inaugurare la care au participat Înalt Preasfințitul Andrei și Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, după cum a precizat directorul instituției, pr. Florian Simonca.

De asemenea, IPS Andrei a vizitat, marți, 4 decembrie, vârstnicii de la Centrul de îngrijire și asistență „Sfântul Nicolae” din comuna clujeană Mociu. Ierarhul a oficiat o slujbă de Te Deum, apoi a asistat la un program de colinde interpretate de copiii din localitate și de beneficiarii instituției. La final, ierarhul le-a adresat bătrânilor cuvinte duhovnicești și le-a făcut câte un mic dar. Cu această ocazie, IPS Andrei i-a conferit directorului centrului, pr. Iustin Câmpean, Crucea arhiepiscopală, în semn de prețuire pentru activitatea sa filantropică. Instituția și-a început activitatea în 2001 și este primul proiect social din Arhiepiscopia Clujului în cadrul parteneriatului dintre Stat și Biserică. În prezent, aici se oferă servicii de asistență socio-medicală pentru 26 de persoane în vârstă.

Comentarii Facebook


Știri recente