Vizită arhierească la Mănăstirea Petreștii de Sus

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în vizită pastorală la Mănăstirea ‘Schimbarea la Față’ din Petreștii de Sus, județul Cluj, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

PS Vasile Someșanul a oficiat Sfânta Liturghie în cadrul căreia a fost hirotonit preot diaconul Vasile Pop, care urmează să slujească în Protopopiatul Valencia, Parohia Torent, după cum a precizat părintele stareț Teofil Popescu. ‘Acest lucru s-a realizat cu binecuvântarea Preasfințitului Timotei Laurean, Episcopul ortodox român al Eparhiei Spaniei și Portugaliei. Ne bucurăm de prezența Preasfințitului Vasile la noi în mănăstire și de hirotonia acestui frate care a slujit cu dragoste mult timp la noi în această sfântă mănăstire’, a spus pr. stareț Teofil Popescu.

Mănăstirea de călugări de la Petreștii de Sus este unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din Transilvania. Ea datează din secolul al XIII-lea și a fost mult timp un centru de cultură unde funcționa o școală pentru locuitorii din zonă. Mănăstirea a fost distrusă în timpul Revoluției de la 1848. În 1997 au început lucrările de refacere a mănăstirii, pe un teren pus la dispoziție gratuit de Primăria Petreștii de Jos. În prezent, în cadrul așezământului monahal există un paraclis, biserica mare aflată în construcție, un corp de chilii și anexe și un muzeu.

Comentarii Facebook


Știri recente