Vizită arhierească la Liceul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Agapia

Liceul Teologic Ortodox ‘Cuvioasa Parascheva’ de la Mănăstirea Agapia a primit Duminică, 26 februarie 2012, vizita Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, însoțit de ierod. Iustin Câmpanu. După ce a intrat în sălile de clasă ale seminarului, Înalt Preasfințitul Teofan a purtat dicuții cu elevele și profesorii prezenți, subliniind că ‘în viața Bisericii, un seminar teologic este foarte important, iar această importanță trebuie mărturisită. Vorbind de mai multe ori cu părinții elevilor, mi-am dat seama că seminariile teologice, pe lângă alte atuuri, au și avantajul unei severități în sensul bun al cuvântului, iar un alt avantaj ar fi acela că, într-un seminar teologic, elevii sunt în siguranță’.

Înalt Preasfințitul Teofan s-a adresat cu precădere elevelor seminarului, vorbindu-le despre importanța studiului și a păstrării curățeniei sufletești. ‘Frumusețea sufletului și a trupului nu trebuite întinată. Îmbrăcămintea pe care o purtați și ambianța de mănăstire, pe lângă greutatea rigorii, care definește un seminar precum acesta, aduc cu sine un lucru rar întâlnit și anume libertatea responsabilă. Totodată vă protejează și vă identifică, iar pentru adevărații ochi care privesc adevărata față a lucrurilor, vă devoalează și frumusețea lăuntrică și cea fizică. Pentru aceasta trebuie să vă bucurați. Viața din seminar, dacă va fi trăită după voia lui Dumnezeu, va fi platforma întregii vieți duhovnicești viitoare. Nu rareori întâlnesc la facultatea de teologie fete care au finalizat seminarul teologic de aici și, chiar dacă nu mai au o îmbrăcăminte specifică, poți citi pe chipul lor că vin dintr-un loc deosebit, că au trăit într-un mediu diferit de un liceu obișnuit și acest lucru se datorează faptului că șederea într-un seminar îl marchează pe om toată viața. Chiar dacă acum disciplina din seminar poate părea grea, cu timpul veți realiza de câte lucruri ați fost păzite în această perioadă de acoperământul și omoforul Maicii Domnului. Să vă dăruiască Dumnezeu capacitatea de a trăi aici, la seminar, libertatea Duhului pentru neamul și bucuria fiilor și fiicelor lui Dumnezeu, iar acest așezământ să devină o lumină așezată în sfeșnic’, a spus IPS Teofan în cuvântul adresat elevelor după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. Moldova.

‘A fost o întâlnire caldă, părintească și o oportunitate poate unică pentru profesori și eleve de a-l vedea și de a-i vorbi Înalt Preasfințitului față către față’, a menționat monahia prof. Eustochia Volmer, directorul Liceului Teologic Ortodox ‘Cuvioasa Parascheva’. În încheierea vizitei, Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit a luat cina împreună cu elevele și profesorii, la cantina Seminarului.

Comentarii Facebook


Știri recente