Vizită arhierească în Parohia Prilipeț, prot. Băile Herculane

În Duminica a VIII-a după Rusalii, credincioșii Parohiei Prilipeț din Protopopiatul Băile Herculane s-au bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Potrivit rânduielii bisericii noastre, ierarhul a fost întâmpinat cu pâine și sare de către copiii și tinerii comunității, înveșmântați în tradiționalele costume populare. Cu prilejul acestei vizite pastorale, Preasfinția Sa înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească.

Pentru credincioșii Parohiei Prilipeț această vizită chiriarhală a reprezentat o înainte-prăznuire a hramului bisericii parohiale „Adormirea Maicii Domnului”. Pe parcursul celor cinci ani de arhipăstorire, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat pentru a doua oară în mijlocul credincioșilor Parohiei Prilipeț, prima oară fiind în anul 2006, când a oficiat slujba Vecerniei.

La momentul potrivit Chiriarhul a ținut credincioșilor prezenți un bogat cuvânt de învățătură.

„Cu cinci pâini și doi pești s-au strâns, după ce au mâncat și s-au săturat, rămășițe, resturi, douăsprezece coșuri pline. Iată binecuvântarea lui Dumnezeu revărsată asupra celor care Îl ascultă pe El! Iată binecuvântarea Mântuitorului Iisus Hristos pentru cei care mai întâi caută Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui. Mulțimile care L-au urmat pe Mântuitorul, în acel loc pustiu, au dorit, mai întâi să-și potolească foamea spirituală și să-și adape sufletul însetat după cuvântul lui Dumnezeu. Suntem ființe dihotomice, create de Dumnezeu cu suflet și trup, avem nevoie în primul rând de hrană spirituală, de aceea la sfânta biserică și mai ales la Sfânta Liturghie, venim cu toții dimineața fără a gusta ceva. Venim la biserică postind, chiar dacă este duminică sau praznic împărătesc, pentru că mai întâi avem nevoie de cuvântul lui Dumnezeu și de harul Duhului Sfânt. După aceea, după Sfânta Liturghie, mergem cu toții acasă și ne îndestulăm și din bunătățile cele pământești, dar nu înainte de a ne îndestula de aceste bunătăți spirituale. Și ce bunătăți primim noi la biserică, la rugăciune, la Sfintele Taine și la sfintele slujbe? Primim putere de la Dumnezeu, căci dăm voință și luăm putere. Voința noastră o dăm lui Dumnezeu, faptul că suntem aici în comuniune, adunați în sfânta biserică, înseamnă că noi toți am voit astăzi să fim aici, am voit să mergem astăzi la sfânta biserică, la Sfânta Liturghie; am dat voința noastră lui Dumnezeu”, a spus Preasafinția Sa.

La sărbătoarea Parohiei Prilipeț au participat autorități locale, copii și tineri, numeroși credincioși și credincioase, foarte mulți dintre aceștia primind Sfintele Taine, acest lucru arătând încă o dată, că bunii creștini de pe Valea Almăjului se pregătesc întotdeauna așa cum se cuvine pentru momentele deosebite din viața lor, și că într-adevăr Valea Almăjului reprezintă o zonă aparte pentru județul Caraș-Severin și pentru Eparhia Caransebeșului.

La final Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a miruit credincioșii, a împărțit anaforă și iconițe cu Praznicul „Adormirii Maicii Domnului”, apoi a participat la o agapă frățească oferită de părintele paroh Pavel Iovănescu dimpreună cu consiliul parohial.

Comentarii Facebook


Știri recente