Vizită a românilor din Serbia în Episcopia Caransebeșului

Satul Sărcia (Sutjeska în sârbește) se află în Banatul Sârbesc, în comuna SeÄanj, la vreo 18 km. de granița cu România și la 24 km. de Zrenjanin ( sau Becicherecul Mare cum i se spunea odinioară.

Prima atestare documentară a satului este din anul 1333. Pe locul actual, pe malul drept al Timișului, sărcinenții s-au stabilit în jurul anilor 1784-1786.

În anul 1803 lângă români au fost colonizați germani. Spre sfârșitul celui de al II-lea Război Mondial germanii au fost alungați, iar după terminarea războiului în locul lor au fost colonizați sârbi. Ca urmare a colonizării, din anul 1947 satul primește numele de Sutjesca, cu toate că românii îi spun și acum Sărcia, pentru că „Sărcia sună cu totul românește”.

Prima biserică ortodoxă românii și-au construit-o pe locul actual în anul1796, iar clădirea care dăinuie și astăzi este din anul 1896. Și etnia germană au avut biserica ei din 1818 pînă în 1958, cînd a fost lovită de trăsnet, iar apoi demolată. În momentul de față și sârbii au o biserică.

Parohia „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” aparține administrativ de protopopiatul Torac și este administrată alternativ de pr. Prot. Petru Drăghicescu din Toracu Mare și pr. Gabriel Bandu din Ecica.

În baza relațiilor de bună frățietate existente între parohia noastră „Sf. Apostoli Petru și Pavel, Govândari” și parohii din Voivodina, cu binecuvântarea Prea Sfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, am fost prezent împreună cu Pr. Ciprian Costiș din Bocșa Montană la serbarea hramului bisericii parohiale din Sărcia, în toamna anului trecut.

În această primăvară, luni 2 mai 2011, membrii Consiliului parohial din Sărcia, însoțiți de părintele protopop Petru Drăghicescu au răspuns invitației pr. Ciprian Costiș și au venit la Bocșa Montană, informează episcopiacaransebesului.ro.

Prima oprire au făcut-o la parohia noastră din Reșița, unde li s-a prezentat biserica și unde am avut discuții în vederea continuării activităților comune.

La biserica din Bocșa Montană, oaspeții au fost așteptați de preotul paroh și de membrii Consiliului parohial. După săvărșirea slujbei de Te Deum, a urmat cuvântul de întâmpinare a pr. Ciprian Costiș, cuvântul de răspuns a protopopului Petru Drăghicescu, care a oferit o icoană a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, precum și explicațiile oferite de pr. Petru Berbentia, artizanul acestei bune-frățietăți ortodoxe transfrontaliere.

Spre final, un membru al fiecărui Consiliu parohial au exprimat dorința de a aprofunda relațiile dintre Parohia Ortodoxă Română „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” din Sărcia și Parohia Ortodoxă Română „Pogorârea Sfântului Duh” din Bocșa Montană, urmând ca în foarte scurt timp să se semneze și să se parafeze un act de bună-frățietate, ori la Bocșa ori la Sărcia.

Comentarii Facebook


Știri recente