Vinul cu denumirea MILOSTIVIRE se distribuie fără binecuvântarea Patriarhiei Române

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE, ne informează:

Deoarece în unele eparhii din țară, parohiile sunt obligate să cumpere așa-numitul «vin liturgic» cu denumirea MILOSTIVIRE, prezentat ca fiind produs de către S.C. Vinăria Murfatlar S.R.L. cu acordul și binecuvântarea Patriarhiei Române, facem următoarele precizări:

Încă din anul 2009, S.C. Vinăria Murfatlar S.R.L. a fost informată că Patriarhia Română nu are competențe în distribuirea vinului cu adevărat liturgic, întrucât nu desfășoară activități viticole proprii, asemenea unor eparhii care au viță-de-vie proprie. Potrivit principiului autonomiei eparhiale, centrele eparhiale au responsabilitatea de a asigura parohiilor și mănăstirilor aflate în jurisdicția lor vinul liturgic natural și curat pentru Sfânta Liturghie și alte slujbe bisericești.

În acest sens, precizăm faptul că Patriarhia Română nu poate dispune distribuirea de vin liturgic în eparhii fără consultarea prealabilă și acordul acestora. O consultare pe această temă nu a avut loc niciodată între ierarhii Sfântului Sinod în cadrul ședințelor sinodale.

În luna august 2009, Patriarhia Română a notificat S.C. Vinăria Murfatlar S.R.L. asupra caracterului abuziv al folosirii numelui și stemei Patriarhiei Române pe eticheta de prezentare. De asemenea, a atenționat asupra faptului că mențiunea «vin liturgic» și textul de prezentare tipărit pe etichetă induc în eroare cumpărătorul și aduc prejudicii de imagine Patriarhiei Române, întrucât ea nu garantează că vinul respectiv este vin liturgic natural și curat.

Ca atare, atenționăm clerul și credincioșii mireni că așa-numitul «vin liturgic» MILOSTIVIRE se distribuie în unele eparhii fără binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și fără ca respectiva societate comercială să fi prezentat Patriarhiei Române garanții că oferă vin natural pregătit după tradiția liturgică a Bisericii Ortodoxe.

Comentarii Facebook


Știri recente