Vineri Seara se va oficia Denia Prohodului

Denia Prohodului Domnului se va oficia mâine, 2 aprilie, în toate Bisericile Ortodoxe. Prohodul cuprinde o serie de cântări bisericești sau imne, împărțite în trei stări inegale ca număr de strofe. Atât preoții cât și credincioșii, stând în jurul mesei din mijlocul bisericii pe care a fost depus Sfântul Epitaf, deplâng în cântări moartea și îngroparea Domnului.

Înaltpreasfințitul Andrei a spus referitor la această Denie: „Slujba Prohodului Domnului, din punct de vedere liturgic este o utrenie. Este utrenia Sâmbetei celei Mari chiar dacă se oficiază vineri seara. Din punct de vedere dogmatic este o anamneză a procesiunii de înmormântare a Mântuitorului”, informează TRINITAS TV.

Exprimând durerea pentru răstignirea și moartea Dumnezeiescului Mântuitor, dar și de nădejde în Învierea Sa, Prohodul cuprinde teologiei răscumpărării.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Andrei a a subliniat durerea Maicii Domnului exprimată în această cântare a Prohodului: „Nelipsită din slujba Prohodului este Maica Domnului cea prin a cărui suflet a trecut sabie așa cum i-a proorocit dreptul Simeon. Primăvara dulce, Fiul meu preadulce. Frumusețea unde Ți-a apus ? – este strigătul de durere al Maicii Domnului”.

În cadrul Deniei de mâine seară, va avea loc și tradiționala procesiune în jurul bisericii, care simbolizează ducerea către mormânt a Domnului Hristos. Alcătuirea Prohodului este atribuită imnografului bizantin Iosif Studitul. În țara noastră, prima tipărire a cântărilor Prohodului s-a făcut la 6 februarie 1836, la Buzău.

Comentarii Facebook


Știri recente