Vinerea Patimilor este ultima zi din Postul Mare în care nu se săvârșește Sfânta Liturghie

Biserica Ortodoxă se va afla mâine, 2 aprilie, în Sfânta și Marea Vineri, în ultima zi aliturgică a Postului Mare. Biserica a rânduit astfel deoarece săvârșirea Sfintei Liturghii este un prilej de bucurie, iar această zi, a morții Mântuitorului, trebuie să fie una de întristare și nevoință: „Sfinții Părinți au rânduit în această zi, cunoscută ca și zi a așezării Mântuitorului în mormânt, cunoscută ca și zi de mare taină, să nu săvârșim nicio Sfântă Liturghie. Liturghia este o sărbătoare comunitară, de bucurie. Această zi este un de Taină” a spus Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos pentru TRINITAS TV.

În Vinerea Mare, credincioșii trec pe sub Sfântul Epitaf care reprezintă trupul coborât de pe cruce al Mântuitorului. Celelalte zile aliturgice din anul bisericesc sunt lunea și marțea din prima săptămână a Postului Mare, miercurea și vinerea din Săptămâna Brânzei și vinerea dinaintea Crăciunului și a Bobotezei, atunci când aceste praznice cad duminica sau lunea.

Comentarii Facebook


Știri recente

Când începe Postul Paștelui 2022

În 2022, Postul Mare va începe luni, 7 martie. Numit în vechime Quadragesima, adică Patruzecime, acest post este o pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ce va avea loc în data de…