Viitori ofițeri, binecuvântați de Patriarhul României

Un grup de cursanți ai Colegiului Național de Apărare din cadrul Ministerului Apărării Naționale au fost primiți ieri, 23 noiembrie, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Sala ‘Europa Christiana’ a Palatului Patriarhiei.

Vizita de ieri se înscrie într-o tradiție care datează din momentul înființării colegiului, potrivit căreia fiecare serie de cursanți ai acestei instituții de învățământ se întâlnește cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române pentru a lua binecuvântare și pentru a cunoaște mai bine rolul istoric și actual al Bisericii în păstrarea identității și integrității naționale. ‘Am considerat necesar, ca o datorie de conștiință a colegiului, ca acești cursanți, după ce au parcurs o perioadă bună în care au acumulat informații din zona politică, militară și economică, să primească și binecuvântarea Preafericirii Voastre. Ne dorim ca această instituție de învățământ postuniversitar și postdoctoral să beneficieze în continuare de binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române deoarece este bine cunoscut faptul că doi piloni au menținut și susținut rezistența și sufletul poporului român: Armata și Biserica’, a spus șeful Colegiului Național de Apărare, comandor dr. Laurențiu Anghelescu.

Referindu-se la fenomenul erodării încrederii românilor în instituții pe fondul crizei actuale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că, pe lângă principala datorie de a păstra integritatea teritorială și spirituală a țării, Armata și Biserica au ca sarcină și cultivarea și reînnoirea sentimentului de încredere al populației, ‘fiind foarte aproape de popor și mai ales explicându-i activitățile noastre’. Preafericirea Sa a explicat că încrederea populației în Biserică și în Armată, ca moștenire din trecut, din tradiție, trebuie consolidată și înnoită în mod creator deoarece ‘tradiția este un proces continuu, dinamic; nu-i o simplă repetare a trecutului, ci o reînnoire a fidelității față de valorile moștenite’. ‘Din punct de vedere al acestei nevoi de credibilitate, orice cooperare de ordin practic este foarte necesară. Așa se face că, în majoritatea unităților militare, Biserica are preoți de caritate și capele, care sunt de mare folos, pentru că ele ajută la crearea comuniunii, a coeziunii și a unei frățietăți dezvoltate în plan spiritual. Soldații români care se află în misiuni în străinătate, totdeauna sunt însoțiți de un preot de caritate din unitățile militare.

De asemenea, avem preoți în spitale, în cimitire. Peste tot unde este nevoie de comuniune și de încurajare, trebuie să arătăm noi forme de cooperare pentru a trata persoana, nu doar ca profesionistă într-un anumit domeniu, ci integral ca persoană umană, care are nevoie de comuniune, de speranță, de încurajare în momente grele. Peste tot avem nevoie de cooperare, de încurajare, de proiecte comune. Dumneavoastră vă înscrieți într-o perspectivă de mare utilitate, și anume: aceea de a găsi mijloace și posibilități noi de comunicare, de cooperare și de înțelegere mai bună a misiunii pe care o avem de îndeplinit. Într-un context de cooperare înțelegem mai bine propria noastră specificitate sau propria noastră vocație’, a spus Patriarhul României după cum ne informează Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…