Victorie in justitie pentru Mitropolia Basarabiei

Curtea Suprema de Justitie (CSJ) de la Chisinau a anulat, ieri, hotararea Guvernului Republicii Moldova, adoptata in septembrie 2001, prin care Mitropolia Moldovei si Chisinaului(Patriarhia Rusa) a fost declarata succesoare de drept a Mitropoliei Basarabiei.

Avocatul Mitropoliei Basarabiei, Vitalie Nagacevschi, a precizat ca decizia CSJ nu este definitiva si poate fi atacata in termen de 15 zile. Potrivit avocatului, cheltuielile de judecata, care se ridica la aproximativ 385 de dolari, vor fi suportate de Ministerul Finantelor. Reprezentantul Guvernului in acest proces, Gheorghe Armasu, a refuzat sa comenteze decizia instantei. Anterior, el a cerut respingerea solicitarilor reclamantilor, subliniind ca hotararea Guvernului este perfect legala. Armasu apreciaza ca Guvernul nu si-a depasit atributiile cand a stabilit procedura de succesiune si drepturile patrimoniale derivate.

Potrivit reprezentantilor Mitropoliei Basarabiei, Guvernul Republicii Moldova a executat doar partial hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din decembrie 2001, prin care Mitropolia Basarabiei a obtinut castig de cauza.

Mitropolia Basarabiei, subordonata canonic Patriarhiei Romane, a fost reactivata in 1992. Ea a functionat pe teritoriul actualei Republici Moldova pana in 1944, fiind desfiintata dupa instaurarea regimului sovietic. In perioada 1992-2002, autoritatile de la Chisinau au respins cererea de legalizare a Mitropoliei Basarabiei, inregistrand-o doar ca urmare a deciziei CEDO. In timpul procesului de la CEDO, ministrul Justitiei, Ion Morei, a lansat primele atacuri la adresa Romaniei, pe care a acuzat-o atunci de amestec in treburile interne ale Moldovei, dupa cum informeaza ediatia de astazi a ziarului ‘Cotidianul’ .

Comentarii Facebook


Știri recente