Victimele accidentului aviatic de lângă Smolensk, pomenite la Catedrala Patriarhală

La Catedrala patriarhală a avut loc ieri, 18 aprilie, o slujbă de pomenire pentru victimele accidentului aviatic de la Smolensk. Hotărârea a fost luată de Permanența Consiliului Național Bisericesc, întrunită pe 15 aprilie, în ședința de lucru, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, informează ‘Ziarul Lumina’.

După Sfinta Liturghie, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, mare ecleziarh al Catedralei patriarhale și exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi au săvârșit o slujbă de pomenire pentru Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Miron de Hajnówka, ierarh ortodox, general de brigadă în cadrul Armatei Poloneze, și pentru cele 95 de persoane, printre care și președintele polonez Lech Kaczynski, care au trecut la cele veșnice în urma accidentului aviatic de sâmbătă, 10 aprilie 2010, de lângă Smolensk, în Rusia, acolo unde trebuia să se desfășoare ceremoniile de comemorare a împlinirii a 70 de ani de la masacrul de la Katin.

‘În spiritul de comuniune care există între Bisericile Ortodoxe atunci când un ierarh ortodox dintr-o Biserică soră trece din această viață, respectivul ierarh este pomenit de către Bisericile Ortodoxe surori. În același spirit, Biserica Ortodoxă Română l-a pomenit pe Arhiepiscopul ortodox Miron, membru al Bisericii Ortodoxe din Polonia, și pe toți cei care au sfârșit în mod tragic în accidentul aviatic de la Smolensk. Arhiepiscopul Miron pomenit acum a fost un ierarh care a vizitat Biserica Ortodoxă Română în anul 2008. Atunci a vizitat mai multe eparhii ale țării noastre și a slujit în Catedrala arhiepiscopală din Galați. De asemenea, o delegație a Bisericii Ortodoxe Române condusă de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos a vizitat în 2009 Biserica Ortodoxă din Polonia, unde a avut întâlniri cu Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Varșoviei și a toată Polonia, și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Miron, trecut la cele veșnice. Noi am înălțat rugăciuni pentru ca sufletul său și ale celor care au sfârșit în mod tragic în accidentul aviatic de la Smolensk să fie așezate întru lumina Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, iar Biserica și poporul polonez să fie mângâiați în aceste zile de durere prin care trec’, a spus arhimandritul Timotei Aioanei.

Comentarii Facebook


Știri recente