Nascut la Bucuresti in 1765, Sfantul Ierarh Grigorie Dascalu a fost mitropolit al Tarii Romsnesti intre anii 1823-1834. Dupa ce a studiat la renumite scoli din Bucuresti, a ajuns ucenic al Sfantului Paisie Velicicovschi, fiind calugarit la Manatirea Neamt, informeaza patriarhia.ro. Dornic de desavarsire, la indemnul Sfantului Paisie, tanarul monah Grigorie vietuieste o perioada de timp la Sfantul Munte Athos. Revenind in tara, se asaza la Manastirea Caldarusani, asezamant monahal reorganizat de catre Sfantul Cuvios Gheorghe, staretul Manastirilor Cernica si Caldarusani. In anul 1823, Sfantul Grigorie a fost chemat la Bucuresti de catre domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica, fiind ales mitropolit al Tarii Romanesti. Ca arhipastor, mitropolitul Grigorie Dascalu a desfasurat o neobosita activitate pastoral-misionara si social-culturala, numind ierarhi in scaunele episcopale de la Arges, Ramnic si Buzau, si intemeind scoli teologice in fiecare dintre aceste centre eparhiale. Intreaga viata si lucrare a mitropolitului Grigorie in slujba Bisericii a fost un exemplu de sfintenie si de iubire jertfelnica pentru pastoritii sai, de sprijinul sau material beneficiind numerosi saraci, vaduve, orfani oferind hrana, adapost si carti de invatatura. La moartea sa au ramas o multime de carti pregatite spre a fi oferite in dar scolarilor. Activitatea Sfantului Ierarh Grigorie Dascalu in scaunul de mitropolit al Tarii Romanesti a fost intrerupta de catre administratia rusa instaurata in Principatele Romane, fiind exilat timp de peste patru ani la Chisinau, Buzau si Caldarusani. Sfantul Ierarh Grigorie s-a ingrijit, in mod special, si de restaurarea Catedralei mitropolitane din Bucuresti, precum si de traducerea si tiparirea in limba romana a ‘Vietilor Sfintilor’, pe care le considera ‘atat de folositoare pentru formarea duhovniceasca si luminarea sufletelor credinciosilor’. Pentru viata, activitatea si stradania sa duhovniceasca, Sfantul Ierarh Grigorie a ramas in istoria Bisericii si a poporului roman drept cel mai de seama intaistatator al scaunului Mitropoliei Tarii Romanesti din secolul al XIX-lea, fiind cunoscut cu supranumele de ‘Dascalu’.
Mitropolitul Laurențiu despre propria noastră schimbare la față: Fața este frumoasă dacă este plină de iubire
Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Sita Buzăului din județul Covasna. Cu acest prilej, ierarhul a explicat în ce ar consta propria noastră „schimbare la față”: „Fața este frumoasă…
Hram la Ceahlău: Pelerini din toată țara și de pe alte continente au urcat din nou pe Taborul României
Pelerini din țară, de peste Prut și de pe alte continente au urcat și în acest an pe Muntele Ceahlău, pentru a participa la hramul Mănăstirii Ceahlău. Arhiepiscopul Dunării de Jos, prezent la eveniment, a…
Patriarhul Daniel a felicitat Mănăstirea Pasărea pentru activitățile desfășurate
Părintele Patriarh Daniel a vizitat duminică Mănăstirea Pasărea din județul Ilfov, unde a participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură. După slujbă, Preafericirea Sa a felicitat obștea pentru activitățile desfășurate și a…
Hristos ne învață să-L căutăm întâi pe El și apoi darurile Sale, care se înmulțesc prin binecuvântare: Patriarhul
„Mântuitorul Iisus Hristos dorește să ne învețe să-L căutăm pe El mai întâi și apoi darurile Sale, căci legătura noastră cu El este temelia vieții veșnice”, a spus duminică Părintele Patriarh Daniel. Din Evanghelia Înmulțirii…
Școala de vară pentru liceeni „Viitorul este pro-viață”: Privind spre Dumnezeu și semeni
Școala de vară pentru liceeni „Viitorul este pro-viață” s-a încheiat vineri la Mănăstirea Caraiman. Tinerii au învățat să privească pe verticală, spre Dumnezeu, dar și pe orizontală, către semeni, pentru a le veni în ajutor…