Viața și Acatistul Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana

La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a Patriarhiei Române a apărut, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, lucrarea Viața și Acatistul Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana, în noua colecție de „Acatiste și Vieți de Sfinți”.

Drepții Ioachim și Ana au fost părinții Maicii Domnului și bunicii Domnului Hristos. Aceștia erau drepți înaintea lui Dumnezeu și, bogați fiind ei, la fiecare sărbătoare luau două părți din câștigul lor, o parte o dădeau săracilor, iar pe cealaltă o dădeau lui Dumnezeu, adică Bisericii.

Însoțirea acestor Sfinți s-a ținut multă vreme, prin dumnezeiască voință, întru nerodire de prunci, ca să se arate și puterea harului lui Dumnezeu. Că a naște pântecele cel neroditor și sterp este puterea harului dumnezeiesc. Deci, au petrecut ei întru însoțire, neavând copii, cincizeci de ani și încă nu deznădăjduiau, aducându-și aminte de Sfântul patriarh Avraam și de soția lui, cinstita Sara, care la bătrânețe a născut fiu pe Isaac, după făgăduință. Dar, la această vrednicie nu au ajuns până ce nu s-au rugat lui Dumnezeu, în amărăciunea sufletului lor, cu mult post și rugăciune.

Deci, s-a dus Ioachim cu daruri la Ierusalim, la un praznic mare, dar un oarecare iudeu l-a ocărât pe el, zicându-i: „De ce aduci darul înaintea mea? Oare nu știi că nevrednic ești să aduci cu noi daruri, de vreme ce nu ai lăsat seminție în Israel?”

Și a plecat Ioachim foarte întristat și rușinat și defăimat de la praznicul acela, și, de mâhnire, nu s-a întors la casa sa, ci s-a dus în pustie și s-a rugat lui Dumnezeu patruzeci de zile și striga către Dumnezeu cu lacrimi, ca să-i dea lui rod pântecelui. Asemenea și Ana, în casa și în grădina ei, se ruga lui Dumnezeu. Și i-a auzit pe dânșii Domnul și a trimis pe îngerul Său, binevestindu-le lor nașterea Maicii Domnului, care a și fost, spre mântuirea a tot neamul omenesc. Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana la data de 9 septembrie.

Lucrarea poate fi achiziționată, după cum ne informează Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, de la Librăria Cărților Bisericești (Intr. Miron Cristea nr. 6, accesul se face din strada 11 Iunie), Librăria „Ortodoxia” (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Krețulescu), prin comandă pe internet la adresa [email protected], precum și de la pangarele bisericilor și mânăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente