Viața Sfintei Cuvioase Parascheva

În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Cunoscută în popor și sub numele de „Sfânta Vineri”, Cuvioasa Parascheva a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. S-a născut în Epivata, o localitate din apropiere de Constantinopol, aflată pe țărmul Mării Marmara.

„Încă din copilărie Sfânta Parascheva și-a manifestat evlavia și râvna pentru cele sfinte. La vârsta de 10 ani aflându-se în biserică împreună cu părinții și auzind cuvintele Sfintei Evanghelii Cine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie a dăruit hainele sale frumoase unor copii săraci și toată viața ei și-o petrecea chiar din copilărie în rugăciune, în fapte bune, în milostenie și post”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele consilier Nicolae Dascălu, directorul Centrului de presă Basilica al Patriarhiei Române.

După ce a vizitat Ierusalimul, Sfânta Cuvioasă Parascheva a intrat într-o mănăstire de călugărițe, în pustiul Iordanului, unde s-a nevoit în post și rugăciune.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința din 28 februarie 1950, canonizarea unor sfinți români, precum si generalizarea cultului unor sfinți ale căror moaște se găsesc în țara noastră. Prima slujbă închinată Sfintei Cuvioase Parascheva a avut loc în Catedrala Mitropolitană din Iași, la 14 octombrie 1955.

Comentarii Facebook


Știri recente