Sfantul Iosif cel Nou de la Partos, pe care Biserica Ortodoxa Romana il sarbatoreste astazi, s-a nascut in anul 1568, in orasul Raguza, in tinutul Dalmatiei, si a primit la botez numele Iacob. Parintii sai, Ioan si Ecaterina, erau vlahi sau aromani si se indeletniceau cu negotul pe mare, fiind cunoscuti de toti locuitorii acelei parti ca oameni cu frica de Dumnezeu. Dupa ce tatal sau a murit intr-un naufragiu, tanarul Iacob s-a mutat, impreuna cu mama sa, la Ohrida. Aici a studiat la Manastirea Maicii Domnului din localitate. Dorind sa-si inchine viata Domnului, a plecat apoi la Sf. Munte Athos. A intrat in monahism la Manastirea Pantocrator, primind numele ‘Iosif’. Pana la varsta patriarhala de 82 de ani, a petrecut intre vietuitorii Sfantului Munte, facandu-se pilda de adevarata traire intru Hristos. Parintele consilier Zaharia Peres ne-a oferit detalii: ‘Sf. Iosif cel Nou de la Partos a dobandit, inca din vremea petrecerii sale in lume, aureola sfinteniei, luminand peste veacuri prin credinta si vietuire fara prihana filele de istorie ale Mitropoliei Banatului. Viata oricarui ierarh se identifica cu cea a eparhiei sale. Tot asa, cronica Mitropoliei Banatului acelei epoci reflecta vrednicia mitropolitului de la Timisoara. Cursul vietii sale incepe cu anul 1568, cand s-a nascut in orasul Raguta din Dalmatia, de pe malul Marii Adriatice, fiind de origine valah. Tanarul Iacob, cum se numea ca mirean, dupa cinci ani de nevointe duhovnicesti, intr-o manastire inchinata Maicii Domnului din Ohrida, ajunge in Muntele Athos, la Manastirea Pantocrator, unde primeste tunderea in monahism cu numele de Iosif, nume pe care il va sfinti prin vrednicia sa si prin dragostea sa fata de cele sfinte. Pentru curatia lui sufleteasca si inalta sfintenie pe care a dobandit-o, Dumnezeu l-a invrednicit cu darul facerii de minuni’.
Hram la prima capelă a românilor din Viena: Popasul Sf. Ioan cel Nou a rodit peste timp noi biserici
Popasul moaștelor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava la Viena, în perioada Primului Război Mondial, a rodit peste timp noi biserici românești, a remarcat Părintele Emanuel Nuțu sâmbătă, la hramul capelei istorice a românilor…
Ministrul Afacerilor Externe al Serbiei a vizitat biserica ctitorită de un prinț sârb în jud. Ialomița
Excelența Sa Nikola Selaković, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Serbia, a vizitat duminică Biserica „Înălțarea Domnului” din Manasia, județul Ialomița. Sfântul lăcaș este ctitoria principelui sârb Efrem Obrenovici (1790 – 1856), fratele mai mic al…
Militarii covăsneni au urcat cu Tricolorul la Crucea de pe Caraiman înainte de a-l arbora la Sfântu Gheorghe
Militarii din județul Covasna au organizat vineri o expediție care a dus Tricolorul la Crucea Eroilor de pe Vârful Caraiman. Duminică, de Ziua Drapelului, același steag a fost binecuvântat și arborat în centrul municipiului Sfântu…
Arhim. Zaharia Zaharou, unul dintre cei mai profunzi trăitori contemporani ai Ortodoxiei, a conferențiat la Deva
Arhimandritul Zaharia Zaharou, duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Marea Britanie, și unul dintre cei mai profunzi trăitori și mărturisitori contemporani ai Ortodoxiei, a conferențiat duminică la Deva. Evenimentul a avut loc în Sala…
Miercurea Ciuc: Episcopul Andrei a sfințit Drapelul Național în prezența Ministrului Apărării
Preasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat duminică, la Miercurea Ciuc, Drapelul Național, în prezența oficialităților centrale și locale și a numeroși români veniți la ceremonie în costume populare. Din partea guvernului a participat Ministrul Apărării, Vasile…