Viata religioasa dincolo de Prut – Biserica Oaselor poate deveni realitate

La 21 martie, I.P.S. Petru Paduraru, Mitropolitul Basarabiei, l-a primit in resedinta sa din Chisinau pe preotul Florin Tuscanu, slujitor al Episcopiei Romanului (estul Romaniei) si doctorand in istorie al Universitatii Al. I. Cuza din Iasi, cu care a discutat probleme de interes pentru Biserica Ortodoxa Romana. Este vorba despre infiintarea la Chisinau a unei facultati de Teologie ortodoxa pentru tinerii tinand de Mitropolia Basarabiei, despre colaborarea teologilor din Romania la revista acesteia, Luminatorul, dar mai ales despre construirea unei biserici la Balti. Aici, pe teritoriul unui fost lagar sovietic, au fost descoperite in 1992 osemintele a circa 45000 de soldati, cei mai multi romani (80%), dar si germani, unguri, italieni, polonezi si rusi, ucisi de KGB in 1944 in smarcurile de la marginea orasului si ingropati tot acolo. (Numarul victimelor este de aproape zece ori mai mare decat al celor de la Katyn, satul rusesc unde au fost descoperite cadavrele a 4500 de ofiteri polonezi ucisi de Armata rosie, in martie 1940, din ordinul lui Stalin, n.red.). Proiectul acestui locas de cult, care se va numi Biserica Oaselor, dateaza de cativa ani. Aici urmeaza sa fie construit si un complex memorial monastic.

La Balti, Parintele Tuscanu a conferentiat, in zilele de 20-23 martie, la Universitatea de stat Alecu Russo, in ciclul de prelegeri privind istoria crestinismului romanesc si semnificatia marilor sarbatori crestine, programat de Catedra de Literatura romana si universala. Una dintre conferinte a fost inchinata Mitropolitului Visarion Puiu (1879-1964), care a fost in anii 1923-1935 Episcop al Hotinului (judet din nordul Basarabiei – R. Moldova azi). In completarea conferintei a fost organizata o mini-expozitie, in cadrul careia au fost prezentate crucea pectorala care a apartinut Mitropolitului Puiu, cateva manuale dupa care a invatat acesta ca elev al seminarului teologic Sf. Gheorghe din Roman, manuscrise de muzica psaltica ce au apartinut unor colegi ai viitorului ierarh. Toate acestea fac parte din colectia de arta crestina a preotului conferentiar.

Legaturile de colaborare dintre Episcopia Romanului si Universitatea de la Balti, stabilite inca de anul trecut, cand a avut loc un prim ciclu de conferinte pe teme biblice, vor continua sub diferite forme: organizarea unor actiuni comune cultural-religioase, deschiderea unor cursuri cu caracter teologic la Balti si, in perspectiva, a unei facultati de teologie, vizite reciproce. O delegatie a Universitatii Alecu Russo va vizita in curand Episcopia Romanului si va fi gazduita la parohia Moldoveni, din judetul Neamt, unde slujeste Parintele Tuscanu.

(Agentia de presa Orthopress)

Comentarii Facebook


Știri recente