„Veșnică pomenire” la mormintele lor din Catedrala patriarhală: Slujbe de pomenire pentru doi patriarhi

În Bisericile din eparhiile Bisericii Ortodoxe Române se oficiază astăzi, 30 iulie, slujbe de pomenire pentru fericitul întru adormire părintele patriarh Teoctist Arăpașu, la trei ani de la trecerea sa la Domnul, informează „Ziarul Lumina”. Patriarhul Iustin Moisescu va fi pomenit mâine la Catedrala patriarhală, la 24 de ani de la săvârșire.

Slujba de pomenire de la Catedrala patriarhală din București va fi oficiată astăzi după Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Vor participa preoți, monahi, monahii, membri ai familiei părintelui patriarh Teoctist și alți credincioși din București și din țară.

De asemenea, clericii și credincioșii din Arhiepiscopia Iașilor sunt îndemnați de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan să înalțe rugăciuni către Dumnezeu pentru cel care a fost arhipăstorul acestei eparhii vreme de peste 12 ani, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iașilor. Și în Catedrala mitropolitană din Iași se va săvârși o slujbă de pomenire pentru patriarhul Teoctist. Cinstirea memoriei celui de-al V-lea patriarh al României va avea loc și în cadrul Adunării Tinerilor Creștini Ortodocși din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin susținerea unei comunicări cu tema ‘Tânărul – între reușită și eșec’, în satul Nemțișor de lângă Mănăstirea Neamț.

Un parastas pentru patriarhul Teoctist Arăpașu va avea loc mâine-dimineață, după Sfânta Liturghie, în mai multe mănăstiri, schituri și biserici parohiale de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor.

De asemenea, în Episcopia Tulcii, Preasfințitul Visarion va săvârși, în Catedrala episcopală din Tulcea, slujba Parastasului, de comemorare a celor trei ani de la trecerea la Domnul a fericitului întru adormire patriarh Teoctist.

Mâine, 31 iulie, după Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala patriarhală, de la orele 11:00, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, va oficia o slujbă de pomenire pentru fericitul întru adormire părinte patriarh Iustin, la împlinirea a 24 de ani de la trecerea la Domnul. Patriarhul Iustin Moisescu a fost ales, la 12 iunie 1977, arhiepiscop al Bucureștilor, mitropolit al Ungrovlahiei și patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. A păstorit până la 31 iulie 1986.

Patriarhul Teoctist, date biografice

Patriarhul Teoctist a fost patriarh al României timp de 21 de ani, în perioada 1986-2007. Părintele patriarh Teoctist a intrat în mănăstire în anul 1928 și a fost tuns în monahism la Bistrița, județul Neamț, iar la 4 ianuarie 1937 a fost hirotonit ierodiacon. La 1 martie 1945 a fost transferat la Centrul eparhial Iași, fiind hirotonit ieromonah în data de 25 martie 1945, iar apoi, hirotesit arhimandrit în 1946, după care, mare eclesiarh la Catedrala mitropolitană din Iași și exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor (1946-1948). La 5 martie 1950 a fost hirotonit episcop-vicar patriarhal cu titlul Botoșăneanul și la 28 iulie 1962 a fost înscăunat episcop la Arad, unde a păstorit 10 ani. La 28 ianuarie 1973 a fost ales arhiepiscop al Craiovei și mitropolit al Olteniei, apoi, arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Sucevei (25 septembrie 1977). Începând cu anul 1980, până în ianuarie 1982, a fost locțiitor de mitropolit al Ardealului, iar după moartea patriarhului Iustin, la 31 iulie 1986, a devenit locțiitor de patriarh și a fost ales la 16 noiembrie 1986 arhiepiscop al Bucureștilor, mitropolit al Ungrovlahiei și patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…