Veșmântul Cuviosului Dimitrie cel Nou

Credincioșii care vin la Catedrala patriarhală pentru a se închina la moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou au putut observa că veșmântul Ocrotitorului Bucureștilor nu este întotdeauna același. Acesta este schimbat de mai multe ori pe an.

Mai multe detalii a oferit pentru TRINITAS TV, Părintele Arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale: ‘De câteva ori pe an, în preajma unor sărbători importante, așa cum este Învierea Domnului sau Nașterea Domnului, înaintea începerii Postului Sfintelor Paști, Postului Crăciunului, precum și cu alte ocazii legate de marile sărbători și mai ales de pomenirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, veșmântul care acoperă cinstitele sale moaște este schimbat de către personalul Catedralei Patriarhale. Aceste veșminte sunt făcute în general în atelierele Patriarhiei Române sau în unele mănăstiri din Patriarhia Română, unele dintre ele fiind brodate cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Este demn de amintit faptul că mâinile Sfântului Cuvios Dimitrie au fost lăsate dincolo de un veșmânt care le acoperă în întregime, astfel încât toți credincioșii care venerează cinstitele sale moaște pot săruta unul dintre degetele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou’.

S-a încetățenit obiceiul ca veșmintele să fie donate de credincioși, ca dar adus pentru multele daruri primite de la Cuviosul Dimitrie cel Nou.

Cu prilejul hramului, Catedrala patriarhală va îmbrăca veșminte de sărbătoare.

Moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou au fost așezate în Catedrala patriarhală la 13 iulie 1774. Cuviosul a fost proclamat ocrotitorul spiritual al Catedralei și al orașului București de Mitropolitul Filaret al II-lea.

Comentarii Facebook


Știri recente