Vernisajul expoziției Suflet în culori în Parohia Lețcani II din Protopopiatul Iași 3

Parohia Lețcani II, Protopopiatul Iași 3, a organizat joi, 16 august 2012, vernisajul expoziției de icoane ‘Suflet în culori’. Cei 20 de copii care au zugrăvit chipurile sfinților timp de două săptămâni au pregătit, cu acest prilej, un program artistic. Lucrările au fost expuse în Paraclisul ‘Sfântul Ilie Tesviteanul’, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Paraclisul parohiei Lețcani II, Protopopiatul Iași 3, a găzduit, în urmă cu două zile, vernisajul expoziței ‘Suflet în culori’. Programul manifestării a început cu o slujbă de mulțumire oficiată de pr. Mihail Roșu, protopop al Protopopiatului Iași 3, alături de un sobor de preoți, în prezența copiilor care au realizat icoanele pe sticlă și a părinților sau bunicilor acestora. La finalul slujbei, pr. protopop Mihail Roșu a apreciat lucrările micilor iconari din Lețcani și a adresat un cuvânt referitor la importanța icoanei în viața credincioșilor. ‘Biserica are ca principal scop activitatea de sfințire a naturii înconjurătoare și în special a omului. În biserică se află Duhul Sfânt care îl transformă pe om dintr-un om trupesc într-un om duhovnicesc, după cum spune Sfântul Apostol Pavel. Omul are cinci simțuri care trebuie transformate din activitatea pământească, plină de patimi, într-o activitate sfințitoare în cadrul Bisericii. Cercul de pictură din această parohie a urmărit sfințirea simțului văzului. Copiii, uitându-se la icoană, se sfințesc prin puterea harului Duhului Sfânt ce există în acea icoană. Prin această putere, ei devin treptat, în cursul vieții pământești, cetățeni ai împărăției cerurilor. Icoana nu este idol. Idolul reprezintă ceva pământesc, trecător. Religiile păgâne făceau statuete și se închinau la ele. Mintea celor care se închinau la aceste statuete rămânea pe pământ. Acei idoli în determina pe oameni să aibă o activitate mai mult pământească, trezind în ei păcate. Icoana nu este simbol. Simbolul este doar o cale către adevăr. Icoana este în realitate o imagine vizibil redată prin zugrăvire a unui personaj sfânt care a existat în această lume și care este viu. În icoana Mântuitorului Iisus Hristos noi împrumutăm numele, forma și aspectul. Nu putem împrumuta natura prototipului. Acesta este raportul de deosebire, iar cel de asemănare este aspectul, numele și starea sfântului de existență vie în lume’, a subliniat pr. protopop Mihail Roșu, care a făcut referire în continuare la temeiurile biblice în ceea ce privește icoana.

‘Icoana ne înfățișează Biserica triumfătoare’

‘Zugrăvirea icoanei se întemeiază pe întruparea Mântuitorului Hristos. Sfântul Apostol Ioan spune în Întâia Epistolă sobornicească: ‘Ce era de la început, ce am auzit, ce am văzut cu ochii noștri, ce am privit și mâinile noastre au pipăit despre Cuvântul vieții’. Icoana este un temei a aceea ce a existat. În cartea Ieșirea din Vechiul Testament, în capitolele 25, 26 și 36, se poate vedea că Dumnezeu a poruncit lui Moise să țese heruvimi pe perdeaua ce despărțea sfânta de sfânta sfintelor din cortul cel sfânt. De asemenea, Dumnezeu i-a spus lui Moise să pună doi heruvimi cu aripi pe chivotul legii pentru a-l acoperi. Acest lucru nu este idolatrie, ci imaginea a ceea ce se petrece în ceruri. Dacă ne uităm la viața Mântuitorului Hristos, vom vedea că el a intrat în acest templu, unde s-a închinat, neanulând preceptele Vechiului Testament, poruncite de Dumnezeu lui Moise. Închinarea la sfintele icoane merge direct la sfântul rugrăvit. Închinându-ne la icoană, noi mărturisim că Hristos a luat trup cu adevărat. După ce icoana este terminată, se oficiază o slujbă de sfințire a acesteia. Prin intermediul acestei slujbe, harul Duhului Sfânt va curge din acea icoană către cel care se roagă. Sfinții, Mântuitorul Hristos sau îngerii sunt vii. Practic, icoana ne înfățișează Biserica triumfătoare, oamenii care au luptat cu patimile și și-au transfigurat trupul, câștigând împărăția cerurilor’, a explicat pr. protopop Mihail Roșu, care a transmis apoi binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

‘Am avut un sentiment deosebit atunci când am pictat’

A urmat un program artistic de cântări, rugăciuni și poezii religioase susținut de copiii implicați în activitățile cercului de pictură. În continuare, pr. Gabriel Merișescu, ostenitor în cadrul Protopopiatului Iași 3 și parohul de la Dumitreștii Gălății, a apreciat munca micilor iconari de la Lețcani, remarcând că cea mai mare investiție pe care o poate face un părinte este să-și educe copiii. Părintele paroh Iliuță Bortaș a mulțumit tuturor invitaților pentru prezență.

Cercul de pictură al copiilor din parohia Lețcani II a fost înființat la începutul acestei luni. Timp de două săptămâni, copiii au pictat pe sticlă chipul Mântuitorului, al Maicii Domnului și al sfinților. ‘Am avut un sentiment deosebit atunci când am pictat. De la începutul lunii am pictat chipul Maicii Domnului, întrucât ne-am aflat în Postul Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu’, a spus Denisa Cojocaru.

‘În fiecare zi a cercului de pictură am asistat la slujba Sfintei Liturghii și la Paraclisul Maicii Domnului. Eu am pictat chipul Maicii Domnului și al Mântuitorului Hristos’, a declarat Paula Maria Bortaș.

Cercul de pictură a fost coordonat de preoteasa Loredana Bortaș, care ne-a explicat că prin intermediul acestei activități s-a dorit atragerea copiilor la biserică, pentru a-L cunoaște mai bine pe Dumnezeu. ‘Pe lângă faptul că au pictat, copiii au învățat să cânte. Am observat că prin glasurile lor curate ei înfrumusețează Sfânta Liturghie. Copiii au pictat icoane frumoase în cele două săptămâni. Le mulțumim pentru că au fost receptivi și pentru că m-au ascultat’, a spus Loredana Bortaș.

Comentarii Facebook


Știri recente