Vernisajul expoziției Sfântul zilelor noastre, la Sibiu

La Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu a avut loc marți, 4 decembrie 2012, vernisajul expoziției „Sfântul zilelor noastre”, prin care sunt aduse publicului sibian imagini din viața și activitatea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Chipul sfântului ierarh, documente din vremea sa, instituțiile ctitorite de primul mitropolit al Transilvaniei, precum și fotografii ale veșmintelor și obiectelor personale sunt câteva dintre imaginile ce pot fi admirate la Biblioteca ASTRA. Expoziția este organizată de sectorul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului și continuă manifestările dedicate Zilelor Bibliotecii ASTRA din Sibiu, instituție ctitorită de Sfântul Andrei Șaguna.

La vernisaj au fost prezenți Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa și directorul bibliotecii sibiene, Silviu Borș, preoți, profesori și câteva clasede elevi ai Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu, potrivit mitropolia-ardealului.ro.

În cuvântul inaugural, pr. consilier Savu Popa a expus motiveția organizării unei astfel de expoziții. „Suntem deosebit de bucuroși și de onorați de prezența dumneavoastră la întâlnirea cu Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, care vi se propune acum ca un prieten, așa cum este și Sfântul Nicolae și așa cum păstrăm legătura cu sfinții trimiși de Dumnezeu, cele dintâi și frumoasele modele de prietenie cu ceilalți și a fiecăruia dintre noi cu Dumnezeu, atât de necesare și de posibile, „, a spus pr. Savu Popa.

A urmat cuvântul IPS Mitropolit Laurențiu, prin care viața marelui mitropolit și sfânt a fost evocată și prin care s-au evidențiat principalele sale contribuții la istoria poporului român.

„Cel mai important lucru de menționat este că Sfântul Andrei Șaguna a oferit independență Bisericii și posibilitatea de a se organiza, prin întemeierea unei structuri ierarhice, continuată de ceillați mitropoliți care i-au urmat la cârmuirea credincioșilor din Mitropolia Ardealului”, a subliniat Părintele Mitropolit.

La rândul său, directorul bibliotecii, Silviu Borș, a mulțumit ierarhului și organizatorilor pentru alegerea instituției șaguniene ca loc de găzduire a expoziției.

Expoziție dedicată pictorului Smigelschi

Toți cei prezenți la vernisaj au primit din partea IPS Laurențiu câte o iconiță a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna. IPS Laurențiu a vizitat apoi, o altă expoziție găzduită de Biblioteca ASTRA, dedicată marelui artist Octavian Smigelschi, prin care este evocată personalitatea marelui artist ardelean. Vernisajul expoziției a avut loc luna trecută, printr-o amplă manifestare artistică și culturală, în prezența Preasfințitului Visarion, Episcopul Tulcii, a pr. acad. prof. dr. Mihai Păcurariu, a unor cadre didactice de la Facultatea de Teologie din Sibiu, a mediului cultural sibian și a multor invitați de seamă. La inagurarea expoziției s-a lansat și cartea „Pictorul Octavian Smigelschi. Lumină vie în veșnicie”, scrisă de teologul Alexandru Chituță.

Comentarii Facebook


Știri recente