În perioada 15 aprilie și 15 mai 2011, la sediul Secției de istorie a Muzeului Județean „Aurelian Sacerdoteanu” din Râmnicu Vâlcea se desfășoară vernisajul expoziției multimedia „Repere ale Spiritualității Românești”.
Organizată de către Institutul de Memorie Culturală CIMEC București și Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoteanu” Vâlcea, expoziția conține Biserici cu pictură murală exterioară din trei județe din Oltenia secolelor XVIII și XIX, dar și o serie de piese de artă religioasă din colecțiile muzeului, însoțite de fotografii și materiale video care reflectă aspecte din tradițiile și viața cotidiană din Oltenia. Bisericile de zid cu pictură exterioară prezentate sunt monumente istorice, aflate în zona Subcarpaților Olteniei. Dacă la începutul secolului XX existau aproape 145 de astfel de biserici, în prezent se mai păstrează doar 80, unele dintre ele își mențin întreaga autenticitate, multe necesită restaurare.
la Muzeul Județean de Istorie „Aurelian Sacerdoteanu” din Râmnicu Vâlcea, a avut loc ieri, 15 aprilie, de la orele 16:00, festivitatea de deschidere a vernisajului „Repere ale Spiritualității Românești”.
La eveniment au luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, precum și oficialități locale și centrale, preoți, profesori, oameni de cultură și numeroși invitați din municipiu și din țară.
Despre importanța deosebită a acestei expoziții ne-a vorbit domnul Claudiu Tulugea, Directorul Muzeului Județean „Aurelian Sacerdoteanu” din Râmnicu Vâlcea: „Tema vernisajului a fost aleasă în scopul evidențierii unui fenomen artistic mai puțin cunoscut, dar extrem de interesant, prin îmbinarea în registrul iconografic a elementelor religioase cu cele laice, reflectând astfel influența modelelor literare ale epocii din această regiune. Pictura exterioară exprimă un vast și ingenios program iconografic: filosofi, prooroci, sibile, scene de vânătoare, portrete de ctitori, sfinți militari și mucenici. Deosebite sunt și reprezentările cu trimiteri la slăbiciuni și virtuți umane (răutate, viclenie, invidie, lene). Spre deosebire de pictura murală moldovenească din secolele XV și XVI, ce a avut drept ctitori domnitori, în Oltenia aceștia au provenit din diverse categorii sociale (preoți, târgoveți, mici negustori, meșteșugari, țărani liberi). O altă diferență ar fi că, în Moldova, pictura acoperă în totalitate fațadele exterioare, pe când în Oltenia poate fi întâlnită pe porțiuni din fațade, în pridvor sau sub formă de medalioane, adâncite în zid.”
Fotografiile expuse au fost realizate prin Programul de cofinanțare Cantemir al Institutului Cultural Român pentru proiecte culturale desfășurate în străinătate. Expoziția va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 9:00 și 17:00.