Vernisajul expoziției Precum în cer așa și pe pământ la Iași

La Muzeul Unirii din Iași a avut loc joi, 29 martie 2012, vernisajul expoziției fotografice și lansarea volumului ‘Precum în cer așa și pe pământ’. Manifestarea s-a desfășurat în prezența Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, după deschiderea expoziției ‘Grigorescu – Artă sacră’ care cuprinde colecția de icoane a pictorului Nicolae Grigorescu, aflate în patrimoniul Mănăstirii Agapia, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Dr. Lăcrămioara Stratulat, directorul general al Complexului Muzeal Național ‘Moldova’ Iași, a amintit celor prezenți că autoarea fotografiilor expoziției, Cristina Nichituș Roncea, ‘a încercat să surprindă ceea ce se întâmplă între zidurile unei mănăstiri’. ‘Expoziția cuprinde munca monahilor din așezările monahale. Multă lume crede că aceste oaze de pace sunt subvenționate. Monahiile și monahii muncesc foarte mult, iar dacă ne uităm la mâinile lor, veți vedea că spun adevărul. O parte din maici muncesc la pământ, o parte la animale, o parte țes, o parte cos, altele pictează. Toate aceste osteneli sunt depuse pentru a fi în slujba noastră. Este un sacrificiu binecuvântat pentru că nu oricine poate să facă acest lucru. Autorul expoziției a surprins în câteva pagini esența lucrurilor’, a remarcat dr. Lăcrămioara Stratulat.

Cristina Nichituș Roncea a mulțumit monahilor și monahiilor din mănăstirile pe care le-a vizitat în trei ani de călătorie fotografică. ‘Principala lecție pe care am învățat-o a fost aceea că drumul spre mântuire a monahilor trece prin biserică și rugăciune, dar mai ales trece prin foarte multă muncă. Drumul spre mântuire a monahului trece prin stână, prin bucătărie, prin munca la câmp, prin orice gest și acțiune pe care o face. Am văzut cum viețuitorii din mănăstiri muncesc cu dragoste, dăruire și cu foarte multă iubire’, a spus Cristina Nichituș Roncea.

Expoziția de fotografie a fost vizitată de Înaltpreasfințitul Teofan, care a îndemnat-o pe artista Cristina Nichituș Roncea să continue lucrarea începută.

Comentarii Facebook


Știri recente