Vernisajul Expoziției „Mărturii de artă și cultură ortodoxă din Episcopia Covasnei și Harghitei”, la Muzeul Satului din București

La Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală a avut loc astăzi, 28 septembrie, vernisajul expoziției „Mărturii de artă și cultură ortodoxă din Episcopia Covasnei și Harghitei”, informează TRINITAS TV. Expoziția face parte din programul „Biserica, centru de spiritualitate al satului românesc” și fost realizată cu sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei, și cu susținerea financiară a Administrației Fondului Cultural Național. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal. La eveniment a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, alături de profesori universitari, autorități centrale și locale.

„Bucuria este pentru toți românii, deoarece au prilejul să descopere trecutul spiritual, trecutul ortodox foarte bogat al fraților din Harghita și Covasna. Expoziția aceasta care are și un catalog arată tocmai bogăția spirituală a românilor de aici, o bogăție foarte interesantă care cumulează trăsături din toate regiunile românești. Se observă în pictura de șevalet în icoane influențe din Moldova, din Muntenia, dar și din restul Transilvaniei. E o sinteză foarte interesantă și care emoționează prin îmbinarea dintre pictura academică și cea tradițională populară”, a declarat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal.

„Această expoziție este rodul duhovnicesc al multor generații din eparhia noastră pe care astăzi le-am adus și le-am așezat pe străvechiul altar al muzeului satului românesc unde este o îmbinare atât de armonioasă între Biserică și casa tradițională românească. Am dori ca această expoziție să vorbească în locul nostru, după ce noi ne vom retrage, despre acea parte de țară și să prezinte faptul că este pământ românesc, Biserică românească ortodoxă și suflet al neamului nostru românesc”, a spus Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan al Covasnei și Harghitei, după cum ne informează Radio TRINITAS.

Tezaurul expozițional, din 73 de piese, este compus în special din icoane, cărți, precum și diverse obiecte de cult, datate sau databile în sec. XVII – XX.

La eveniment au participat numeroși preoți și credincioși din Episcopia Covasnei și Harghitei, din Serbia, dar și din Basarabia.

Expoziția poate fi vizitată până pe 15 noiembrie 2010, de miercuri până vineri, între orele 11.00 – 19.00, în Sala „Gheorghe Focșa”.

Comentarii Facebook


Știri recente