Vernisajul expoziției Lumina din sufletul copilului

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, luni, 18 iunie, la Muzeul de Artă bisericească din incinta Catedralei mitropolitane din Timișoara, a avut loc vernisajul expoziției de icoane ‘Lumina din sufletul copilului’, informează „Ziarul Lumina”.

Expoziția cuprinde lucrările premiate în cadrul celor două concursuri de pictură cu tematică religioasă, organizate recent de Școala cu clasele I-VIII Nr. 30 din Timișoara și Școala cu clasele I-VIII Nr. 2 din Timișoara, realizate de elevi din întreg județul Timiș. Cele peste 120 de lucrări expuse abordează mai multe tehnici, precum pictura în tempera, ulei sau acuarelă, pe diverse suporturi, lemn, sticlă și hârtie.

‘Realizatorii acestei expoziții sunt elevi de vârste diferite, atât de la gimnaziu, cât și de la liceu. În cadrul școlii noastre, organizăm periodic un cerc de pictură, în cadrul căruia elevii învață de la profesori de specialitate tainele picturii pe sticlă și lemn. Prin abordarea tematicii religioase dorim apropierea copiilor de Dumnezeu și prin alt mod, nu numai prin rugăciune, ci și prin pictură, prin rugăciunea mâinii, știind că icoana este o rugăciune exprimată plastic. Astfel, îmbinând rugăciunea cu arta, copilul descoperă frumusețea icoanei ortodoxe, care devine ‘fereastră spre cer’ pentru cel care se roagă cu credință înaintea ei’, a declarat prof. Rita Violeta Popovici, de la Școala Generală Nr. 30 din Timișoara.

La deschiderea expoziției au participat, alături de micii artiști, pr. Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, pr. Aurel Filip, muzeograful Catedralei mitropolitane, precum și reprezentanți din partea celor două instituții de învățământ organizatoare, Mitropolia Banatului și Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Expoziția de la Muzeul de Artă bisericească al Catedralei mitropolitane este deschisă publicului iubitor de frumos timp de două săptămâni.

Comentarii Facebook


Știri recente