Vernisajul Expoziției Icoane și colinde de Crăciun la Arhiepiscopia Râmnicului

Sala de festivități a Complexului cultural-spiritual „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, a găzduit miercuri, 14 decembrie, de la orele 17.00, vernisajul expoziției de icoane pe lemn și sticlă intitulat „Icoane și colinde de Crăciun”, a precizat arhid. Ioan Liviu Găman.

Expoziția a fost organizată de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea în parteneriat cu Primăria Râmnicului, sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului. În cadrul vernisajului au fost expuse lucrări realizate de către copii, tineri și plasticieni vâlceni, prezenți în taberele de pictură și iconografie desfășurate pe parcursul anului 2011 și care activează în cercurile de artă religioasă de la unele parohii din Eparhia Râmnicului: – Cercul de pictură de la parohia Troianu, – Cercul de pictură al Școlii de Artă din Râmnicu Vâlcea; – Cercul de pictură „Dialog plastic” al Casei de Cultură „Dragoș Vrânceanu” din Băbeni; – Cercul de pictură al Casei de Cultură „Sfântul Nicolae” din parohia Frâncești; – Cercul de pictură „Cozia” al Casei de Cultură „Florin Zamfirescu” din Călimănești și Cercul de pictură al Școlii cu clasele I-VIII, din Pesceana Vâlcea.

În deschidere doamna prof. Elena Stoica, director al CJCPCT Vâlcea, a vorbit despre importanța artei iconografice în tradiția creștină ortodoxă, apoi doamna Mioara Comănescu-Plop, referent artă plastică la CJCPCT Vâlcea, a prezentat vernisajul expoziției.

La manifestare a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care la finalul evenimentului a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat credința copiilor exprimată în pictarea icoanelor: „Iată că suntem în preajma sărbătorilor Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos și copiii aceștia care au pictat aceste icoane, în primul rând au credință puternică în Dumnezeu. Nu o înțeleg ca și noi cei maturi, însă o exprimă prin gesturile lor și mai ales prin aceste icoane deosebit de frumoase”.

În contextul evenimentului, Ansamblul folcloric „Ciobănașul” al Căminului Cultural Mălaia a prezentat un recital de colinde tradiționale românești.

Au mai fost prezenți în sală: preoți, cadre didactice, creatori populari vâlceni, copiii care au expus lucrările și părinții copiilor.

Coordonatorii Cercurilor de pictură au primit din partea organizatorilor diplome de participare, iar copiilor și tinerilor le-au fost împărțite iconițe și daruri de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim.

Comentarii Facebook


Știri recente