Vernisaj la Facultatea de Teologie din București

La Galeria de Artă „Byzantion” a Facultății de Teologie Ortodoxă din București a fost vernisată pe 16 martie 2012 expoziția „Ipostaze ale restaurării icoanelor”. Expoziția a fost organizată de Departamentul de Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră.

Pr. Lect. Dr. Gheorghe Holbea, Prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din București a declarat pentru TRINITAS TV: „Restaurarea înseamnă a intra într-un fel în duhul originalului. Iar efortul de a restaura înseamnă efortul de a restaura o valoare și nu a deteriora, pentru că dacă nu există talentul acesta al restaurării a celui care are arta restaurării atunci decât să intervină să facă un rău mai bine nu restaurează”.

„Tot demersul acesta de restaurare care implică multe etape rămâne cu totul necunoscut. Sigur că restauratorii realizează o documentație fotografică foarte amplă și având o astfel de documentație am dorit să pot arăta și celor care nu sunt în specializarea mea cât de interesant poate fi și acest domeniu al restaurării icoanei”, a menționat Asist. Dr. Marin Catețiu, restaurator specialist.

În cadrul expoziției sunt prezentate icoane vechi pictate pe lemn, aflate în diferite stadii ale restaurării lor, dar și planșe fotografice care ilustrează aspecte de ansamblu și detaliu dinainte, din timpul și de după efectuarea operațiunilor specifice de conservare și restaurare.

Expoziția este deschisă până la sfârșitul lunii martie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…