Vernisaj la Centrul Eparhial Iași

În Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iași a avut loc, în urmă cu două zile, expoziția ‘Lumină din lumină’, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Vernisajul a fost organizat de Departamentul de promovare a valorilor și tradițiilor naționale din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor și a cuprins o colecție de icoane, peste 40 de tipuri de cruci crestate în lemn, ouă încondeiate, piese de ceramică și obiecte de port popular.

În deschiderea manifestării, pr. Iulian Negru, consilier pe Sectorul de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, a remarcat că Duminica Floriilor are un caracter și un loc aparte în perisajul liturgic, întrucât reprezintă ‘trecerea de la Postul Mare la înfricoșata Săptămână a Patimilor Domnului’. În continuare, pr. Iulian Negru a explicat că sectorul pe care îl conduce a dorit să marcheze sărbătoarea Floriilor și a Paștilor printr-un vernisaj de obiecte de artă tradițională populară românească. ‘Privind aceste obiecte, ne putem da seama că poporul român a fost pătruns de duhul Evangheliei. Pe aceste obiecte vedem întotdeauna imaginea Sfintei Cruci, iconițe. Ne gândim la credința pe care o aveau înaintașii noștri, care și-au exprimat prin artă bucuria de a fi întru Domnul. O parte din expoziție este colecția dr. etnograf Angela Paveliuc Olariu, ostenitoare în cadrul Sectorului de Misiune’, a spus pr. Iulian Negru.

Dr. etnograf Angela Paveliuc Olariu a vorbit în continuare despre semnificațiile Duminicii Floriilor, care era așteptată cu bucurie în satul de altădată, despre simbolistica ramurilor de salcie sfințite la biserică, dar și despre încondeierea ouălor din Joia Mare. ‘Joia Mare era ziua destinată pentru a se încondeia sau a se închistri ouăle. Mai multe bătrâne din diverse zone ale țării îmi spuneau că ouăle care se încondeiază în Joia Mare aduc pentru casa omului numai sănătate, numai pace, numai liniște’, a spus dr. etnograf Angela Paveliuc Olariu, care a amintit că Învierea este ‘sărbătoarea întregului popor’.

‘Lucruri care altădată nu făceau parte din muzeu, ci din realitatea zilnică’

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și-a arătat bucuria pentru faptul că Sectorul de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor a organizat acest vernisaj, exprimându-și îngrijorarea că multe din tradițiile satului românesc au dispărut. ‘În parohiile pe care le-am vizitat în Oltenia și în Moldova, am observat că preoții încearcă să aducă în față o altă lume. Apar copii îmbrăcați în straie populare, apar lucruri care altădată nu făceau parte din muzeu, ci din realitatea zilnică. Mai sunt zone unde a mai rămas câte ceva din ceea ce românul a trăit altădată. Aceste lucruri dispar tot mai mult. O parte dintre ele au fost așezate în muzee, însă din casele noastre nu mai fac parte. Cu durere, vom vorbi din ce în ce mai puțin despre aceste lucruri dacă mersul istoriei va rămâne același. Vom vorbi cu dragoste despre aceste lucruri în semn de apreciere pentru cei care încă luptă împotriva valului, dorind să creadă că ele nu au dispărut cu totul’, a subliniat IPS Teofan. La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de participanții la eveniment, a vizitat expoziția. Pe lângă obiectele personale din colecția dr. etnograf Angela Paveliuc Olariu, au mai expus ouă încondeiate, picturi sau cruci sculptate Asociația Studenților Creștini Ortodocși (ASCOR) – filiala Iași și Asociația ‘Communio’ din Iași, care a vernisat ouăle încondeiate de copiii din mai multe parohii ieșene în cadrul campaniei ‘Vin Paștile’.

Comentarii Facebook


Știri recente