În perioada 25 – 28 august 2011 se desfășoară în orașul Băbeni, județul Vâlcea cea de-a XL-a ediție a Festivalului folcloric de inspirație pastorală „La izvorul dorului”. Festivalul organizat de către Primăria orașului Băbeni, Consiliul Local Băbeni și Casa de Cultură „Dragoș Vrânceanu”, a avut ca parteneri Consiliul Județean Vâlcea, Prefectura Vâlcea și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea.
În cadrul Festivalului, ieri, 27 august, de la orele 13,30, în parcul central din fața Casei de Cultură „Dragoș Vrânceanu” din localitate, a avut loc festivitatea de dezvelire a statuii poetului Dragoș Vrânceanu (1907 – 1977), urmată de o slujbă de sfințire și un parastas în memoria poetului vâlcean, oficiată de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, potrivit Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.
După slujbă, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt în care a evocat personalitatea celui care a fost supranumit „Poetul Transhumanței”.
Partea a doua a evenimentului a fost marcată de Vernisajul expoziției de pictură „Ortodoxie și artă” – Băbeni 2011, ajuns la a IV-a ediție, desfășurat în Sala de ședințe a Primăriei Băbeni. La expoziție a participat și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, care a rostit un cuvânt de învățătură, i-a felicitat și i-a binecuvântat pe tinerii plasticieni pentru lucrările și talentul lor deosebit și le-a acordat împreună cu părintele Emil Rădulescu, directorul Casei de Cultură „Dragoș Vrânceanu” din Băbeni, diplome și cărți de rugăciuni.
În perioada 16 – 21 august 2011, la Păușa, stațiunea Călimănești – Căciulata din județul Vâlcea, s-a desfășurat Tabăra de creație „Icoana – fereastră către Dumnezeu”. Acest proiect, realizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim Arhiepiscopul Râmnicului, a fost organizat printr-un acord de Parteneriat încheiat între parohiile Frâncești I, Băbeni și Troianu din Protoieria Râmnicu Vâlcea, cu sprijinul financiar al Organizației World Vision România și a Centrului de Creație și Promovare a Culturii Tradiționale Vâlcea. Beneficiarii acestui proiect sunt copiii care participă în timpul anului la activitățile catehetice organizate în cadrul parohiei. În această tabără ei au participat la ateliere de cateheză, de iconografie, de teatru religios, de comunicare, la activități sportive (fotbal, badminton, tenis de masă, volei), activități recreative (concursuri, foc de tabără, etc.) și au vizitat mănăstirile aflate în apropierea taberei (Cozia și Ostrov). Activitățile din cadrul atelierelor au fost coordonate de către preoții parohiilor implicate în acest proiect și reprezentanți ai Centrului de Creație și Promovare a Culturii Tradiționale Vâlcea.
Festivalului folcloric de inspirație pastorală „La izvorul dorului” ce se desfășoară an de an în orașul Băbeni, aduce în zilele acestea numeroase ansambluri folclorice din județ și din țară care prezintă în spectacolele lor cântecul, portul popular, tradiția și obiceiurile neamului românesc.
La acest eveniment au mai luat parte reprezentanți ai autorităților locale și de stat, oameni de cultură, scriitori și profesori universitari din orașul Băbeni și din împrejurimi.