Vechea Catedrala episcopala din Arad isi serbeaza hramul

Lacasul a fost ridicat incepand cu anul 1862, in urma unei colecte initiate de catre comunitatea romaneasca din Arad. Catedrala a fost construita intr-un timp record, aproximativ 3 – 4 ani, dupa cum ne-a mentioant parintele paroh Ioan Tulcan: ‘In urma Revolutiei de la 1848, comunitatea romaneasca inainteaza episcopului locului de atunci, Procopie Ivascovici, care avea sa ajunga mai tarziu mitropolit al Ardealului, o cerere in limba latina semnata de personalitati locale, buni credinciosi, intelectuali, prin care il roaga sa organizeze colecte generale in cuprinsul eparhiei pentru ridicarea unei noi biserici pe masura vredniciei credinciosilor si a slujitorilor Bisericii din aceasta parte de tara. In anii 1858 – 1860 este organizata aceasta colecta pe cuprinsul intregii eparhii, iar la 8 mai 1862 se cumpara terenul actual pe care se afla biserica, cu o suma destul de frumoasa pentru vremea aceea, si tot in acelasi an incep lucrarile de constructie. Pentru asteptarile noastre de astazi, ea este terminata intr-un timp record, in doar 3 – 4 ani, astfel ca la anul 1865 ea este finalizata si aici se sarbatoresc evenimentele memorabile ale reactivarii Mitropoliei Ortodoxe Romane a Transilvaniei, si in felul acesta credinciosii si preotii, in frunte cu ierarhul lor, se bucura de aceste rezultate deosebite pe care le-au avut pentru ridicarea bisericii’.

De-a lungul anilor, la Catedrala episcopala veche din Arad au slujit ierarhi de seama ai Bisericii Ortodoxe Romane, inclusiv actualul Patriarh, PF Parinte Teoctist. ‘Episcopi slujitori la aceasta biserica, in urma lui Procopie Ivascovici, cel care a fost ctitorul Catedralei si care a pastorit aici intre 1853 – 1873, au fost Miron Romanul, Ioan Metianu, care a ajuns mitropolit al Ardealului, Iosif Goldis, Ioan Ignatie Pap, Grigorie Comsa – mare cantaret bisericesc cu o voce exceptionala, Andrei Magieru, actualul mitropolit al Banatului, IPS Nicolae, actualul Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane, PF Parinte Teoctist, intre 1962 – 1973, iar din decembrie 1984 si pana astazi, PS Timotei Seviciu’, ne-a mentionat pr. Ioan Tulcan.

Catedrala episcopala veche din Arad are un statut specific. Si aceasta deoarece, pe langa statutul de Catedrala episcopala, lacasul functioneaza si ca biserica de parohie. In acest sens, parintele paron Ioan Tulcan ne-a spus urmatoarele: ‘Catedrala veche a Aradului are un statut mai special. Ea este in acelasi timp Catedrala episcopala, deci catedra unde invata episcopul, dar ea este si biserica parohiala, parohia cea mai legata de Episcopia Aradului si, de aceea, exista o colaborare stransa intre parintii slujitori de la parohie si Centrul eparhial’.

Comentarii Facebook


Știri recente