Vecernie ortodoxă la Catedrala patriarhală: Încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor

Luni, 25 ianuarie, la Catedrala patriarhală din București a avut loc slujba Vecerniei, oficiată de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Odată cu oficierea acestei slujbe ortodoxe, la care au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințiții Visarion al Tulcii, Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, și Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și Înalt Preasfințitul Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit romano-catolic de București, și reprezentanți ai celorlalte culte creștine, s-a încheiat „Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor”, care a avut ca temă cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, din Evanghelia Sfântului Luca, capitolul 24, versetul 48: „Voi sunteți martorii acestora”, informează cotidianul ‘Ziarul Lumina’.

La finalul slujbei Vecerniei la care au asistat toți reprezentații tuturor celorlalte culte creștine, fără implicare liturgică, Înalt Preasfințitul Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit romano-catolic de București, a subliniat că „Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor” care s-a desfășurat anul acesta în perioada 18 – 25 ianuarie aniversează împlinirea a 100 de ani de la Conferința Mondială a Misiunilor, care a avut loc la Edinburgh, Scoția, în anul 1910. De asemenea, IPS Ioan Robu a subliniat că aceaste seri de rugăciune sunt „o bună școală pentru a ști întotdeauna cum să-l primești, să-l privești pe aproapele tău care este în altă Biserică, cum să-l iubești, pentru că în esență este vorba despre această poruncă pe care trebuie să o împlinim, cea mai mare poruncă. Fără rugăciune nu avem lumina cea adevărată, fără rugăciune stăm departe de această școală care ne învață cum să-l primim, să-l privim și să-l iubim pe aproapele nostru, care face parte din altă Biserică”.

În încheiere, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a mulțumit lui Dumnezeu pentru acest moment sfânt și binecuvântat de rugăciune și de mărturie comună a credinței noastre în Iisus Hristos Cel Răstignit și Înviat. „A fi martor și mărturisitor astăzi, în-tr-o Europă din ce în ce mai secularizată, este nu numai o datorie, dar și o misiune sfântă, și, într-adevăr, această rugăciune a noastră se adaugă la rugăciunea Mântuitorului Iisus Hristos pentru unitate. Este semnificativ faptul că Hristos Domnul nu a ținut un discurs despre unitatea Bisericii, ci a vorbit despre unitatea Bisericii în genunchi, rugându-se, pentru că a știut că unitatea Bisericii într-o lume marcată de păcat, de dezbinare, de multe ispite este un lucru anevoios. Este nevoie de o luptă spirituală permanentă pentru a menține unitatea, pentru a reface unitatea, pentru a promova unitatea între creștini”, a spus Patriarhul României.

La final, Întâistătătorul Bisericii noastre a dăruit Înalt Preasfințitului Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit romano-catolic de București, părticele din moaștele Sfinților martiri Epictet și Astion, care au primit moarte martirică pe teritoriul Dobrogei, la sfârșitul secolului al III-lea, în jurul anului 290, în timpul persecuției lui Dioclețian. Părticelele din moaștele acestor sfinți mărturisitori aduse de Preasfințitul Visarion al Tulcii de la Mănăstirea Halmyris au fost dăruite de Patriarhul României, împreună cu o icoană a sfinților și cu certificatul de autenti- citate. (diacon C. Bâra)

Comentarii Facebook


Știri recente