Vecernie misionară în Filia Ruschița din Episcopia Caransebeșului

În după-amiaza zilei de duminică, 22 mai, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a cercetat Filia Ruschița, Parohia Rusca Montană din Protopopiatul Caransebeș. Potrivit tradiției populare, tinerii și copiii localității Rușchița, au întâmpinat Ierarhul cu flori, pâine și sare, informează episcopiacaransebesului.ro.

Cu acest prilej Chiriarhul a oficiat, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujba Vecerniei la care au luat parte autorități locale precum și numeroși credincioși și credincioase.

În cuvântul său de învățătură, Ierarhul a precizat: „Trebuie să reflectăm la înțelesul tainic al Evangheliei care s-a citit astăzi la Sfânta Liturghie, de la Sfântul Apostol și evanghelist Ioan, care ne vorbește despre întâlnirea și dialogul dintre Mântuitorul Iisus Hristos și o femeie samarineancă, întâlnire ce a avut loc la fântâna lui Iacob, în Samaria, în cetatea Sirah. Nu putem schimba societatea, nu putem schimba o comunitate, nu putem schimba lucrurile, dacă fiecare dintre noi nu ne transformăm, dacă noi nu ne schimbăm, dacă noi nu ne transfigurăm. Prea mult ne-am desfigurat din cauza păcatelor și a stării de indiferență. Trebuie să ne revenim, ca și fiul risipitor, ca și femeia samarineancă, care în urma dialogului cu Iisus a devenit propovăduitoare a Evangheliei și mai târziu a murit pentru Hristos ca muceniță, pomenită fiind în calendarul nostru creștin ca și Sfânta Muceniță Fotinia. Iată că din femeie păcătoasă, din femeie care a dus o viață indiferentă a devenit apostol, propovăduitor, mărturisitor al Evangheliei și cuvântului lui Dumnezeu, și din inima acestei femei, din pântecele ei, din mintea ei, după ce s-a schimbat în urma convorbirii cu Iisus, au curs râuri de apă vie. Pocăința, lacrimile întoarcerii, lacrimile iubirii față de Dumnezeu, Ființa supremă și absolută, Creatorul, Mântuitorul și Sfințitorul vieții noastre, aceasta este apa cea vie, să nu o căutăm în altă parte, ci în lăuntrul nostru. Dacă în inima noastră are loc o schimbare cu adevărat, nu fariseică, nu de fațadă, nu formală, atunci din inima noastră, din lăuntrul nostru, din pântecele nostru va curge râuri de apă vie spre viața cea veșnică”.

La final copii au rostit poezii religioase și în grai bănățean, apoi Ierarhul a miruit și a împărțit credincioșilor prezenți iconițe, apoi a participat la agapa frățească oferită de părintele paroh Sorin Adrian Toma, împreună cu membrii Consiliului Parohial.

Vizita Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în Filia Ruschița, a reprezentat o premieră pentru credincioșii acestei mici comunități, fiind pentru prima dată în mijlocul acestora, iar pentru Chiriarh a reprezentat o împlinire a unei dorințe mai vechi, avută încă de la întronizarea Preasfinției Sale la Caransebeș din 26 februarie 2006, și anume să viziteze toate parohiile, filiile și chiar cele mai izolate comunități de credincioși ai Eparhiei Caransebeșului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…