Vecernia cu Litie și Procesiunea de Sfântul Antim Ivireanul

Cea de-a doua zi a manifestărilor dedicate cinstirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Ocrotitorul spiritual al Râmnicului, organizate în Arhiepiscopia Râmnicului în perioada 25-27 septembrie, a debutat pe 26 septembrie, cu Simpozionul Internațional „Vocația mărturisitoare a Bisericii. De la Sfânta Taină a Botezului la jertfa martirică” și a continuat cu slujba Vecerniei cu Litie și Procesiunea de Sfântul Antim Ivireanul, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În jurul orelor 17:30 în fața Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea Înaltpreasfințitul Părinte dr. Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, a fost întâmpinat de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, membrii Consiliului Eparhial, monahi și monahii, preoți și numeroși credincioși.

Cu acest prilej, în Catedrală a fost săvârșit un Te-Deum de către un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, în cinstea Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit.

După Polihroniu, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a adresat Înaltpreasfințitul Părinte dr. Irineu Popa un cuvânt de bun venit.

Începând cu orele 18:00, în fața Catedralei Arhiepiscopale, pe o scenă special amenajată, a fost săvârșită în cinstea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul Slujba Vecerniei cu Litie, de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La slujbă a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte dr. Irineu Popa împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim.

După slujba Vecerniei a urmat Pelerinajul cu icoana Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul pe traseul: Arhiepiscopie – Calea lui Traian – Biserica Cuvioasa Parascheva – Paraclisul Arhiepiscopal Buna Vestire – Primărie – Troița Sfântul Antim Ivireanul – Arhiepiscopie. Din soborul de ierarhi care a participat la procesiune au făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte dr. Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscpiei Râmnicului.

În fața Primăriei, unde se află Troița Sfântului Antim, trupa Teatrului „Ariel” din Râmnicu Vâlcea a prezentat un moment cultural inspirat din opera Sfântului Antim. După rugăciunea închinată Sfântului, Înaltpreasfințitul Părinte dr. Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, a rostit un cuvânt dedicat prăznuirii Sfântului Martir Antim Ivireanul, urmat de alocuțiunea Domnului Primar Romeo Rădulescu.

Participanții la procesiune, preoți, profesori, elevi seminariști, liceeni și credincioși au purtat în mâini steaguri cu sfinții ocrotitori ai Râmnicului, icoane cu Sfântul Antim și Sfântul Calinic de la Cernica și torțe aprinse.

La întoarcerea din procesiune în fața Catedralei Arhiepiscopale pelerinii au fost întâmpinați de Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim care a rostit un cuvânt de binecuvântare mulțumind tuturor pentru participare.

Comentarii Facebook


Știri recente