Vacanță activă pentru copiii clujeni oferită de Școală și Biserică

Școala de vară „Copilărie binecuvântată”, aflată la cea de a doua ediție, a ajuns la final, informează Ziarul Lumina. Activitatea a avut loc la biserica Parohiei „Buna Vestire” din cartierul clujean Iris și a fost organizată de Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Grădinița „Floare de Iris” și Parohia „Buna Vestire”. La atelierele de muzică, pictură, povești, jocuri de teatru au participat peste 120 de copii cu vârste între 4 și 14 ani, din municipiul Cluj-Napoca.

În timpul vacanței de vară, copiii din Cluj-Napoca au avut posibilitatea de a participa la jocuri în aer liber, lectură, filme educative, ateliere artistice și practice din cadrul Școlii de vară „Copilărie binecuvântată”, desfășurată timp de o săptămână, după-amiaza și seara, la biserica din cartierul Iris. Alături de activitățile coordonate de educatori, învățători și profesori, copiii au participat și la un program duhovnicesc cu rugăciuni și discuții pe teme religioase. Unul din cadrele didactice voluntare care a participat la acest proiect, Cosmina Tămaș, învățătoare la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, a coordonat un atelier de povești, cu lectură și activități de repovestire, activități complementare de desen, de colorare, de scriere creativă.

„Copiii au fost foarte deschiși și receptivi. Am fost surprinsă să văd că ei preferă aceste povestiri, care au un filon religios, care vorbesc despre Dumnezeu, despre Hristos. Copiii o cunosc în special pe Maica Domnului. Fiind copii de vârstă școlară mică, încă nu au avut contact cu viețile sfinților care sunt relatate în cadrul orelor de religie. Astăzi am vorbit despre Sfântul Nectarie. Încercăm să le aducem în atenție sfințenia unor contemporani, pentru a le arăta că sfințenia este un lucru cu putință în orice timp”, a spus Cosmina Tămaș. Copiii au audiat și povestiri cu conținut moral-religios, au participat la activități integrate, care au cuprins modelaj sau desen, vizionare de filme urmate de dezbatere sau de o activitate practică. Astfel, copiii au fost martori la pregătirea prescurilor, au învățat ce este prescura și ce daruri pot să Îi aducă lui Dumnezeu.

Un mare succes

Activitățile de anul acesta de la Școala de vară au fost realizate pe structura de anul trecut, care a avut mare succes, după cum a menționat Codruța Ioana Vidican Manci, coordonatoarea proiectului: „Am conceput cinci ateliere obligatorii, la care participă, pe rând, toți copiii. La atelierul de muzică participanții au cântat Paraclisul Maicii Domnului și pricesne, la atelierul de pictură copiii au pictat personaje biblice, scene biblice, unii s-au inspirat de la pictura de pe pereții interiori ai bisericii și au schițat, apoi, propriile desene pe care le-au pictat. La atelierul „Jocuri teatrale” copiii au avut diferite obiecte de îmbrăcăminte ale unor personaje din poveștile cunoscute și preferate de ei, și păpuși de mână cu care au creat propriile povești, fie clasice, pe care le cunosc, precum „Capra cu trei iezi”, „Albă ca zăpada”, „Cei trei purceluși”, fie că și-au ales personajul preferat și au conceput ei o poveste”.

Acest atelier a fost combinat cu atelierul „Story Time”, unde una dintre profesoarele de engleză din grădiniță a dorit să facă voluntariat și să își prezinte programul, cu cântece, poezioare, diferite personaje, într-o oră de engleză distractivă.

Un alt atelier a fost cel intitulat „Sufletul hârtiei”, care a fost coordonat de educatoarele de la Grădinița cu program prelungit „Floare de Iris”, iar aici preșcolarii au făcut păhărele din hârtie și le-au decorat și le-au transformat în diverse personaje. Școlarii mici au făcut flori din hârtie, iar copiii din gimnaziu au făcut „iris folding”, o tehnică de îndoire și lipire a hârtiei, prin care au realizat un fluturaș, după cum a spus coordonatoarea proiectului.

Atelierul de povești a fost cel realizat de cadrele didactice de la Seminarul Teologic. „Aici ne-am propus să le facem cunoscute copiilor viețile unor sfinți contemporani precum Sfântul Nectarie, Sfântul Luca al Crimeii, dar și Sfântul Nicolae cel așteptat de copii. Prin aceste povestiri, doamnele învățătoare încearcă să le arate copiilor modele de viață și să le deschidă apetitul pentru lectură, pentru povestiri creștin-ortodoxe”, a spus coordonatoarea școlii de vară.

Copiii au avut posibilitatea să aleagă, apoi, atelierele alternative. Au participat la jocuri în aer liber, de grup, care dezvoltă spiritul de fair-play și spiritul de echipă. Au mai fost proiecții de filme, precum „Povestea fiului risipitor”, în format de desen animat, iar copiii au fost îndemnați să descopere biblioteca bisericii, unde sunt cărți pentru vârsta lor și să le împrumute pentru acasă.

„Noi am înscris 100 de copii, dar cererea este foarte mare, fiind o școală gratuită. Au fost peste 120 de copii și aproximativ 40 de voluntari, de la instituțiile partenere, iar de la parohie au fost voluntari de la Grupul de tineri „Buna Vestire”, cu care facem foarte multe activități. Au decurs foarte bine atelierele. Sperăm să contaminăm prin ceea ce facem și alte parohii pentru că, dacă sunt voluntari, costurile pe materiale sunt suportabile”, a spus Codruța Ioana Vidican Manci.

Părinții au răspuns pozitiv, au fost mulțumiți, majoritatea au solicitat ca școala de vară să fie cel puțin timp de o lună, astfel încât copiii să fie ocupați cu activități frumoase pe perioada vacanței.

„Am rămas foarte surprinși că în timpul școlii de vară s-au închegat prietenii, atât între copii, cât și între părinți. Au fost părinți care s-au cunoscut acum prima dată, au comunicat, apoi am văzut că, împreună, în biserică, au participat la slujbe”, a spus coordonatoarea școlii de vară, care a adăugat că la activități au venit copii din parohie, dar și din oraș, iar unii din alte localități.

Activitățile catehetice

Școala de vară „Copilărie binecuvântată” are un dublu scop, pe de o parte oferă copiilor o vacanță activă, în care sunt supravegheați de educatori, de învățători și profesori, iar pe de altă parte, ca o încununare a acestor activități, este activitatea duhovnicească, în care copiii învață Paraclisul Maicii Domnului, după cum a menționat Liviu Vidican Manci, preot slujitor la Biserica „Buna Vestire”, directorul Seminarului Teologic Ortodox și inspector eparhial pentru catehizare parohială în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

„Încercăm să cântăm împreună Paraclisul Maicii Domnului cu cei mici și cu părinții lor, care în mare măsură participă la această rugăciune, pentru că ei se pregătesc să vină după copii, iar la ultima parte a programului sunt împreună cu noi, în biserică. Folosim proiectorul unde avem textul din Paraclisul Maicii Domnului, iar eu ca preot cânt împreună cu ei, stimulându-i și creând un mediu interactiv, benefic apropierii de Dumnezeu și de Maica Domnului, pentru că asta dorim să facem. Ne dorim să arătăm că parteneriatul dintre Biserică și Școală este un parteneriat real, care se poate făptui, care nu dăunează, care dimpotrivă, poate construi atât caracterul moral al copilului, cât și controlul interior al acestuia. Prin aceste activități de joacă copilul își dă frâu liber imaginației, iar rugăciunea îi dă tocmai așezarea, controlul, răbdarea, iar cu acestea va merge în viață”, a spus pr. Liviu Vidican Manci.

După prima ediție, de anul trecut, a fost un feed-back pozitiv care i-a încurajat pe cei implicați să organizeze încă o ediție, urmând să se constituie într-o tradiție a seminarului, a grădiniței și a parohiei.

„Avem binecuvântarea ca această biserică a parohiei să aibă și o curte generoasă în care se pot desfășura activitățile. Am văzut copii care au intrat luni în biserică și nici nu știau ce este Paraclisul Maicii Domnului, nu știau cum se cântă „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu…”, iar vineri, într-un timp scurt, a cântat toată biserica și a fost o foarte mare bucurie, un obiectiv împlinit. Apropierea copiilor de Maica Domnului este vitală, din punctul meu de vedere. Apropierea tuturor de Maica Domnului, nu doar a copiilor, este importantă, a celor care conștientizează folosul și beneficiile rugăciunii”, a mai observat pr. Vidican Manci.

Pentru că au fost foarte multe solicitări pentru aceste activități, pr. Vidican Manci consideră că școala de vară din Parohia „Buna Vestire” este un exemplu de bună practică.

„Ne bucurăm foarte mult de efectul pozitiv pe care îl are școala de vară în oraș, pentru că nu au mai fost astfel de activități care să aibă consecvență, dedicate copiilor între 4 și 14 ani, desfășurate pe ateliere care să graviteze în jurul Paraclisului Maicii Domnului. Bucuria noastră este că părinții nu s-au lăsat intimidați de toate mesajele negative împotriva Bisericii, nu-i interesează, pentru că ei văd asupra copiilor efectul benefic”, a mai spus pr. Liviu Vidican Manci.

De asemenea, așa cum a remarcat și părintele, o contribuție importantă au avut-o voluntarii, care fac parte din două medii: cadrele didactice de la Seminarul Teologic, de la Grădinița „Floare de Iris”, de la Liceul de Artă Dramatică și Școala „Nicolae Iorga”, profesori care au experiență de viață și de predat, care știu să gestioneze și să managerieze grupurile, alături de care s-au aflat tinerii din Grupul „Buna Vestire”, înființat la parohie și format din studenți la diferite facultăți. Acestor tineri li s-au adăugat și tinerii de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul clujean Mănăștur, în cadrul unei relații de prietenie între cele două grupuri. Ajutorul acestora a fost foarte apreciat, astfel că au fost asigurate toate condițiile de siguranță a celor peste 120 de copii participanți.

Comentarii Facebook


Știri recente