Maine, 7 martie 2006, la Libraria Carturesti din Bucuresti, vor fi lansate primele doua volume ale lucrarii de referinta in istoriografia Bisericii crestine, ‘Traditia crestina. O istorie a dezvoltarii doctrinei’ de Jaroslav Pelikan, unul dintre cei mai importanti istorici si teologi ai lumii contemporane, informeaza Rompres. Despre cele doua volume intitulate ‘Nasterea traditiei universale (100-600)’ si ‘Spiritul crestinatatii rasaritene (600-1700)’ vor vorbi prof. univ. dr. Remus Rus, dr. Costion Nicolescu, Ovidiu Simonca, redactor-sef adjunct la revista ‘Observator cultural’, si pr. prof. Nicolae Buga, traducatorul celui de-al II-lea volum. Lansarea va fi insotita de un recital sustinut de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Nifon Mitropolitul’ din Bucuresti. Lucrarea are cinci volume. Celelalte trei se intituleaza ‘Evolutia teologiei medievale (600-1300)’, ‘Reforma Bisericii si a dogmei (1300-1700)’ si ‘Doctrina crestina si cultura moderna (de la 1700)’. Acestea surprind intr-o viziune unitara fundamentele doctrinare ale traditiei crestine, prezentand o paralela intre cele doua Biserici, Rasariteana si Apuseana. Fiecare dintre cele cinci volume este conceput ca o unitate de sine statatoare. Jaroslav Pelikan (nascut in 1923), teolog luteran convertit la Ortodoxie in 1997, este editor la ‘Encyclopaedia Britannicaa. Sub ingrijirea sa a fost publicata, intre 1955 si 1971, lucrarea monumentala, in 12 volume, ‘Luther’s Works’, dedicata teologiei lui Martin Luther. Totodata, este profesor emerit la Universitatea Yale, presedinte al Academiei Americane de Arte si Stiinte. A primit inalte distinctii academice pentru activitatea in domeniul umanisticii: Premiul Jefferson din partea guvernului american, Premiul de excelenta din partea Academiei Americane de Religie etc. Este autorul mai multor lucrari, printre care si volumele aparute in limba romana ‘Fecioara Maria de-a lungul secolelor’ si ‘Iisus de-a lungul secolelor’.
Mihai Viteazul a fost pomenit la Biserica memorială din Alba Iulia
Arhiepiscopul Irineu a oficiat marți o slujbă de pomenire pentru Mihai Viteazul în Biserica memorială amplasată pe locul fostei catedrale ctitorite de domnitor la Alba Iulia. Comemorarea a avut loc în contextul împlinirii, în data…
Achilleas G. Chaldaeakes va susține un atelier inedit în cadrul Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași
Cea de-a cincea ediție a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași îți oferă posibilitatea de a participa fizic sau online la un atelier inedit, intitulat „Analiza și interpretarea partiturilor psaltice”, susținut de prof. dr.…
Republica Moldova: Sfântul Pantelimon a fost sărbătorit la viitoarea Catedrală din Cahul
Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a slujit marți pe șantierul Catedralei „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Cahul. Viitoarea catedrală își serbează hramul anual în data de 9 august, potrivit calendarului nerevizuit respectat în…
S-au împlinit 19 ani de la plecarea Părintelui Constantin Galeriu la cele veșnice
S-au împlinit 19 ani de la plecarea la cele veșnice a misionarului neobosit, Părintele Profesor Constantin Galeriu. O slujbă de pomenire a fost oficiată cu acest prilej sâmbătă, la Biserica „Sf. Silvestru” din Capitală. „Personalitatea…
Mitropolitul Ardealului își serbează ziua numelui
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, îşi serbează miercuri ziua numelui. Sf. Mc. Laurenţiu arhidiaconul este ocrotitorul spiritual al ierarhului. Cu această ocazie, Patriarhul Daniel i-a trimis un mesaj de felicitare. Profil biografic IPS Laurenţiu s-a…