Va fi lansata cartea ‘Martiri pentru Hristos din Romania, in perioada regimului comunist’

La Palatul Patriarhiei va avea loc maine, orele 12.00, lansarea cartii ‘Martiri pentru Hristos din Romania, in perioada regimului comunist’. La aceasta lansare a lucrarii, aparuta la Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, vor participa PF Parinte Patriarh Teoctist si alti membri ai Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, IPS Arhiepiscop si Mitropolit Ioan Robu al Diecezei Romano-Catolice de Bucuresti, delegati ai Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustana din Romania, precum si ai altor culte crestine din Romania, reprezentanti ai Fundatiei ‘Sf. Gerhard’ din Germania si istorici. Despre initiativa aparitiei acestei lucrari ne-a vorbit PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal: ‘La o intrunire care s-a desfasurat la Timisoara si unde au participat acesti reprezentanti ai Fundatiei ‘Sf. Gerhard’, precum si un reprezentant al Vaticanului, au facut propunerea elaborarii unei lucrari cu caracter ecumenic in care sa fie cuprinse numele tuturor celor care au murit in inchisorile comuniste, lucrare pe care ei s-au gandit sa o numeasca ‘Martirologiu’. Astfel de martirologii au aparut in Biserica Romano-Catolica din mai multe tari, precum si in Biserica Ortodoxa Rusa. Dupa cum cunoastem, in tara noastra, imediat dupa 1990 au existat preocupari de elaborare si tiparire a unor carti in care sa se faca pomenirea celor care au murit in inchisorile comuniste pentru credinta lor in Hristos. Initiativa reprezentantilor acestei fundatii a fost sprijinita de IPS Mitropolit Serafim de la Berlin, care a prezentat-o Sfantului Sinod. In Sfantul Sinod s-a discutat oportunitatea elaborarii unei astfel de lucrari si s-a aprobat constituirea unei comisii de coordonare, din partea Bisericii Ortodoxe Romane cate un episcop responsabil pentru fiecare Mitropolie, iar la nivel patriarhal Sfantul Sinod m-a mandatat pe mine sa coordonez aceasta comisie, la care s-au adaugat si reprezentanti ai celorlalte Biserici crestine istorice’.

PS Ciprian Campineanul ne-a facut si o prezentare a continutului lucrarii ‘Martiri pentru Hristos din Romania, in perioada regimului comunist’: ‘Este o lucrare cu caracter ecumenic, in care pe prima pagina apare si binecuvantarea PF Parinte Patriarh Teoctist, apoi a IPS Mitropolit Ioan Robu pentru Biserica Romano-Catolica si a Excelentei Sale dr. Cristoph Klein, episcopul Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustana din Romania. Continutul cartii il reprezinta un numar de peste 140 de martiri cu biografie, la care s-au adaugat si alti 120 fara biografie, un studiu introductiv, un cuvant din partea editorului, iar la final bibliografia, abrevierile, cuprinsul si o serie de harti in care se arata impartirea administrativ-bisericeasca de dinainte de 1989 pentru Biserica Ortodoxa, Biserica Romano-Catolica si pentru Bisericile Protestante’.

In aceasta lucrare de prezentare a celor ce si-au dat viata pentru credinta crestina in inchisorile comunismului lipsesc membrii Bisericii Greco-Catolice din Romania. Motivele le-am aflat tot de la PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal: ‘Desi am lucrat impreuna si am lucrat activ aceasta actiune, pe parcurs Biserica Greco-Catolica s-a impotmolit, in sensul ca nu a finalizat fisele pe care ni le-au pus la dispozitie intr-o prima faza, pentru ca nu fusesera cercetate din punct de vedere stiintific. Noi am stabilit ca ceea ce autorii afirma in aceste fise trebuie sa se bazeze pe documente, nu doar pe marturii orale. Acesta este motivul pentru care in lucrarea de fata nu apar martirii din partea Bisericii Greco-Catolice, insa despre martirajul greco-catolicilor in perioada comunista este un studiu elaborat de episcopul Metian de la Lugoj’.

Lucrarea, aflata la prima editie, include biografiile si imprejurarile martiriului a 240 de crestini, dintre care 207 au fost ortodocsi, 30 romano-catolici si 4 evanghelici. Majoritatea acestora au fost clerici (episcopi si preoti), profesori de teologie, avocati, tarani, comercianti si studenti. PS Ciprian Campineanul ne-a vorbit si despre faptul ca lucrarea ‘Martiri pentru Hristos din Romania, in perioada regimului comunist’ este prima de acest fel ce se editeaza intr-o Biserica Ortodoxa: ‘Este prima lucrare de acest gen din Bisericile Ortodoxe. O alta lucrare cu caracter ecumenic de acest gen nu a aparut pana in momentul de fata. Papa Benedict al XVI-lea are cunostinta de acesta carte, care-i va fi inmanata. Noi zicem ca am facut un lucru bun, iar un moment mai potrivit pentru lansare nici ca se putea in aceasta Saptamana a Patimilor, cand holul Palatului Patriarhal gazduieste si o expozitie pe care Patriarhia a organizat-o in memoria vrednicului de pomenire patriarhul Justinian’.

Comentarii Facebook


Știri recente