Urcuș duhovnicesc pe urmele sfinților

Ocrotitoarea Moldovei a fost cinstită în ultimele zile de mii de pelerini ajunși la Iași pentru a înălța rugăciuni cuvioasei mult folositoare. Atât cei tineri, cât și cei bătrâni au așteptat în noaptea de miercuri spre joi dimineață pentru a fi scoase în curtea Catedralei mitropolitane moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Teofil, potrivit „Ziarul Lumina”.

Pelerinii aflați în incinta Catedralei mitropolitane din Iași au avut bucuria de a săruta moaștele Sfântului Teofil cel nebun pentru Hristos, chiar la momentul sosirii în curtea sfântului lăcaș. Odorul de mare preț, adus de o delegație a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și a Mănăstirii Kitaev din Ucraina, a fost întâmpinat de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de părinții slujitori de la Centrul eparhial Iași. Înalt Preasfinția Sa a subliniat că moaștele Sfântului Teofil sunt prezente la Iași spre închinarea credincioșilor cu prilejul împlinirii a 370 de ani de la Sinodul de la Iași din anul 1642. ‘Prezența ucrainenilor, a grecilor, a muntenilor la acest sinod a fost o realitate teologică ce a aprobat mărturisirea de credință a Sfântului Petru Movilă’, a spus IPS Teofan. Pe parcursul nopții de miercuri spre joi, racla cu fragmentul din moaștele Sfântului Teofil a rămas în paraclisul din Reședința mitropolitană.

‘Am venit mai devreme în acest an pentru că am probleme de sănătate, fiind operată de două ori. Este al patrulea an când vin la Iași pentru a mă închina și a mă ruga Sfintei Cuvioase Parascheva. Sunt însoțită de două cunoștințe care au venit pentru prima dată la sfânta. De fiecare dată când am venit la Sfânta Parascheva și m-am rugat, toate dorințele mi s-au îndeplinit. Am cerut cuvioasei cu ani în urmă ca fata mea să-și găsească serviciu. Această cerere, dar și altele mi s-au împlinit’, a declarat Ana Oprea din Oradea.

Ieri-dimineață, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva și al Sfântului Cuvios Teofil, iar apoi a urmat scoaterea în procesiune a raclelor celor doi sfinți. Pelerinii care au stat pe timpul nopții la rând pentru a aștepta să se închine la raclele sfinților ne-au mărturisit că au făcut acest lucru din evlavie și pentru a trăi un sentiment de bucurie. ‘De cinci ani de zile vin să mă închin moaștelor Sfintei Parascheva. M-am așezat la rândul pelerinilor aseară (n.r. miercuri) la ora 23:00. Mereu m-am simțit altfel după ce am ieșit de aici, mai ales după ce am stat la rând. A fost frig, dar am mai citit un acatist, am mai vorbit cu ceilalți oameni și astfel a trecut timpul’, a mărturisit Ramona Ciucanu din Piatra Neamț.

Până aseară, peste 15.000 de pelerini s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Teofil.

Astăzi, la ora 13:00, va avea loc pe aeroportul din Iași întâmpinarea Înalt Preasfințitului Antonie, Arhiepiscop de Borispil și rector al Academiei Teologice din Kiev. La ora 21:00 se va organiza pelerinajul ‘Calea Sfinților’, iar la ora 22:00 vor fi întâmpinați pe aeroportul din Iași Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Preafericitul Părinte Hristofor, Arhiepiscop de Praga și Mitropolit al ținuturilor Cehiei și Slovaciei.

PF Părinte Daniel și PF Părinte Hristofor ajung astăzi la Iași

Preafericitul Părinte Hristofor, Arhiepiscop de Praga și Mitropolit primat al ținuturilor Cehiei și Slovaciei, sosește astăzi în România în jurul orei 12:00 pe Aeroportul internațional ‘Henri Coandă’ – Otopeni. La ora 13:00 este primit în mod solemn în Catedrala patriarhală și se întâlnește cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În timpul șederii la Patriarhie, Preafericitul Hristofor vizitează Palatul Patriarhiei și susține un interviu la Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române. La ora 18:00, Mitropolitul primat al Cehiei și Slovaciei vizitează și șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, și Palatul Parlamentului.

În jurul orei 21:00, Preafericitul Hristofor împreună cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române se vor deplasa spre Iași.

Mâine, la ora 9:30, în Catedrala mitropolitană din Iași va avea loc primirea oficială a Patriarhului României și a Mitropolitului Cehiei și Slovaciei, după care vor avea loc sfințirea și inaugurarea noului sediu al Policlinicii Centrului Medical Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și vor fi vizitate Casa Diaconia – Centrul Multifuncțional de Asistență Socială și Educație și Biserica ‘Sfântul Sava’.

De la ora 11:30, va fi sfințită Biserica ‘Intrarea Domnului în Ierusalim’ – Flora din municipiul Iași, iar la ora 15:00 va avea loc o vizită la Spitalul Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Duminică, 14 octombrie 2012, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Preafericitul Părinte Mitropolit Hristofor vor oficia Sfânta Liturghie cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, înconjurați de ierarhi din țară și străinătate, pe un podium special amenajat în fața Catedralei mitropolitane din Iași.

Luni, 15 octombrie 2012, Patriarhul României și Mitropolitul Cehiei și Slovaciei vor participa la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Văratec și vor vizita Căminul de bătrâni ‘Monahia Nazaria’ al acestei mănăstiri.

Comentarii Facebook


Știri recente