Urcuș duhovnicesc pe Taborul Hunedoarei

La Praznicul Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, de câțiva ani, credincioșii hunedoreni urcă în pelerinaj la Schitul de la Măgureni, în Protopopiatul Orăștie.

Considerat de Preasfințitul Părinte Gurie „Taborul Hunedoarei”, cătunul Magureni este situat in Munții Șureanu, la 1300 – 1400 metri altitudine, aproximativ trei ore de mers pe jos de la cetatea regilor daci, Sarmisegetusa Regia, și la 35 km de Municipiul Orăștie.

Istoria acestui așezământ monahal este de scurtă durată dar impresionantă. În urmă cu câțiva ani, cătunul își pierdea și ultimii locuitori sezonieri care îngrijeau animale pe aceste plaiuri mioritice. Dar pe când se depopulase zona, o mână de credincioși, cu rădăcini în aceste ținuturi, a împlinit visul înaintașilor lor de a avea o biserică la această altitudine. Bisericuța de lemn și zona au fost îndrăgite de un grup de maici tinere și curajoase. În demersul monastic s-a adăugat la scurt timp ieroschimnahul Nectarie Apostol, povățuind tânăra obște. Astfel, începând cu anul 2010, aici se înfiripă un schit de maici. De la un an la altul, au răsărit, ca prin minune, corpul de chilii, clopotnița, garajul și paraclisul de vară.

Cu prilejul hramului, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a slujit Sfânta Liturghie într-un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Pr. Mircea Mihuleț. Din soborul slujitorilor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Episcopia Devei și Hunedoarei, Arhim. Visarion Neag, protopopul Devei, Pr. Petru Costa și protopopul Orăștiei, Pr. Narcis Terchet. Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

Bucuria pelerinilor a fost însoțită de cuvântul arhiereului care a creionat tabloul de pe Taborul Galileii transfigurat prin osteneala credincioșilor ctitori și ai obștii monahale în Taborul hunedorean. Dătătorul de lumină, Mântuitorul Iisus Hristos, schimbându-se la Față în Muntele Taborului, dovedește înaintea celor trei ucenici slava Sa dumnezeiască. Această dumnezeire a Fiului Omului este adeverită de prezența reprezentanților Legii și a Proorocilor, Moise și Ilie. Schimbarea de fapt este revelare, Iisus Hristos se descoperă făpturii în lumina necreată. Pe omul dornic să cunoască această lumină necreată, Dumnezeu îl transformă în lumină, praznicul Schimbării la Față a Domnului reprezentând pentru creștin posibilitatea experierii acelui „theosis” contemplat de Sfinții Părinți, îndumnezeirea prin har.

După săvârșirea unui parastas pentru ctitorii adormiți, cei aproximativ 400 de pelerini, au purtat spre casă strălucirea acestui praznic montan.

Comentarii Facebook


Știri recente