Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iasi a acordat astazi titlul de Doctor Honoris Causa Cardinalului Karl Lehmann, Episcop de Mainz.

La decernarea titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii Al.I. Cuza cardinalului Karl Lehmann au participat Prea Sfintitul Casian – Episcopul Dunarii-de-Jos, Prea Sfintitul Petru Gherghel – Episcop Romano-Catolic de Iasi, Ministrul Secretar de Stat in Ministerul Cultelor si Culturii Laurentiu Tanase, d-na Lidia Staniloae si d-nul Dumitras Ionescu Staniloae, precum si profesori ai Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ si ai Facultatii Romano-Catolice din cadrul Universitatii ‘Al.I. Cuza’ din Iasi, precum si alte oficialitati locale.

Evenimentul s-a desfasurat in Aula Mihai Eminescu a Universitatii ‘Al.I. Cuza’ si a debutat cu un cuvant rostit de rectorul Dumitru Oprea care a elogiat personalitatea Cardinalului german si a subliniat rolul pe care l-a jucat Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in decernarea titlului de Doctor Honoris Causa: ‘Bun venit!, asa cum ne place sa spunem la capitala spirituala a neamului romanesc, in lacasul sfant al Moldovei, o completare a celorlalte locuri intr-adevar sfinte ale Iasilor, iar cuvantul sfant are o greutate si mai mare astazi cand evenimentul este datorat unor frumoase traditii crestine; omul, care a facut ca evenimentul de astazi sa se intample, se vrea un crestin de rand, ceea ce este, dar noi il investim cu niste forte comunitare greu de realizat astazi de catre altii, ma refer la Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care arata ca lumea poate fi mai buna, cand noi ne instituim ca exemple personale. La randul domniei sale, a beneficiat de bunatatea altui om deosebit, este vorba despre Eminenta Sa Cardinalul Karl Lehmann, Episcop de Mainz si Presedintele Conferintei Episcopilor Romano-Catolici din Germania, caruia Senatul Universitatii ‘Al.I. Cuza’, cu multa dragoste, la solicitarea Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, i-a conferit titlul de ‘Doctor Honoris Causa’.

Dupa acest moment Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei Bucovinei, a citit ‘Laudatio’, biografia Eminentei Sale cardinalul Karl Lehmann si apoi textul in limba romana a expunerii Cardinalului Lehmannn avand ca tema ‘ Raporturile dintre teologie si spiritualitate in opera Parintelui Staniloae’. Decizia acordarii titlului de Doctor Honoris Causa a fost luata la propunerea Facultatii de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae din Iasi. Inalt Prea Sfintitul Daniel a mentionat faptul ca se acorda titlul de Doctor Honoris Causa Cardinalului Karl Lehmann pentru vasta sa activitate academica, pastorala, ecumenica si sociala: ‘Cunoscator al spiritualitatii ortodoxe si a eforturilor pe care Biserica noastra le-a facut si le face pentru sustinerea invatamantului teologic, fostul profesor de Teologie de la Freiburgh si actualul Presedinte al Conferintei Episcopilor Catolici din Germania, a promovat cu bucurie relatii academice intre Facultatea de Teologie Catolica din Freiburg si Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, incurajand profesori si teologi renumiti din Freiburg, sa sustina la Iasi conferinte pe teme de actualitate. Aceasta cooperare a Facultatilor de Teologie din Romania cu cele din strainatate este un semn al deschiderii noastre si se bucura de o apreciere deosebita din partea statului. Pentru vasta si impresionanta sa activitate academica, pastorala, ecumenica si sociala, pentru sprijinul real acordat evidentierii Teologiei Romane in Germania, pentru contributia sa la cooperarea dintre Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau si Universitatea Al. I. Cuza din Iasi, Senatul Universitatii Al. I. Cuza, la propunerea Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din cadrul acesteia, are bucuria de a acorda Eminentei Sale Cardinalul Karl Lehmann, titlul de ‘Doctor Honoris Causa’, dorind sa confirme prin aceasta o data in plus, ca stiinta si credinta, dimensiunea nationala si universala a valorilor autentice, pot coopera pentru innobilarea sufletului uman, pentru misiunea Bisericii lui Hristos in lume, pentru progresul spiritual al umanitatii.

Eminenta Sa Cardinalul Karl Lehmann a adresat tuturor celor prezenti un cuvant de multumire: ‘Doresc sa exprim tuturor parintilor profesori si invitatilor, o multumire calduroasa. As dori mai intai, sa va exprim o multumire cordiala mult stimate domnule Rector, Eminentei voastre Mitropolitul Daniel, la profesori si toti invitatii.’

Comentarii Facebook


Știri recente

Concursul Toacă și ie moldovenească: În imagini

La schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” din orașul Târgu Ocna, s-a desfășurat, marți, cea de-a șaptea ediție a Concursului „Toacă și ie moldovenească”. Evenimentul, organizat pe Protopopiatul Onești, a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii.…