Uniunea Europeană și Bisericile din Europa împreună împotriva fenomenului sărăciei și al excluziunii sociale

La invitația Comisiei europene și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitul Mitropolit Iosif, Arhiepiscopul Europei Occidentale și Meridionale, a participat, în calitate de Vicepreședinte al Reprezentanței Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituțiile Uniunii Europene, la întâlnirea anuală a liderilor religiilor monoteiste din Europa cu Înalți reprezentanți ai Instituțiilor europene. Reuniunea, care a avut loc pe 19 iulie, la sediul Comisiei europene de la Bruxelles, a fost prezidată de Dl. José Manuel Barroso, Președintele Comisiei europene, și coprezidată de Dl. Jerzy Budzek, Președintele Parlamentului european, și de Dl. Herman Van Rompuy, Președintele Consiliului European. Este vorba despre a șasea întâlnire de acest gen inițiată de președintele Barroso și prima după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, care prin Art. 17, 3 instituționalizează dialogul dintre Instituțiile europene și Bisericile din Europa, informează mitropolia.eu.

La discuții au mai participat, din partea Parlamentului european, Dl. Laszlo Tokes, Vicepreședinte, Reprezentantul Parlamentului european pentru dialogul cu Bisericile, iar din partea Comisiei europene: Dna. Viviane Reding, Vicepreședinte și comisar pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, Dl. Antonio Tajani, Vicepreședinte și comisar pentru industrie și antreprenoriat, Dl. Maros Sefcovic, Vicepreședinte și comisar pentru relații interinstituționale și administrație, Dna. Maria Damanaki, comisar pentru afaceri maritime și pescuit, Dl. Laszo Andor, comisar pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, Dl. Jean-Claude Thebault, director al BEPA, precum și consilieri din cadrul BEPA.

Din partea Bisericii Ortodoxe, au fost prezenți: Preafericitul Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Grecii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Simeon, din partea Bisericii Ortodoxe Bulgare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif, din partea Bisericii Ortodoxe Române și Preasfințitul Părinte Episcop Porfirie, din partea Bisericii Ciprului, iar Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Emanuel (Patriarhia Ecumenică de Constantinopol) a participat în calitate de Președinte al Conferinței Bisericilor Europene (KEK).

Tema întâlnirii de anul acesta a fost: „Combaterea sărăciei și a excluziunii sociale: un imperativ pentru guvernarea europeană”. Participanții au reflectat împreună la cauzele și consecințele excluziunii sociale, propunând în același timp măsuri eficace de combatere a sărăciei și de integrare a celor mai vulnerabili în societate. Printre altele, a fost evidențiat și faptul că nu poate exista și funcționa o economie socială fără recunoașterea demnității săracului sau a celui exclus din punct de vedere social. De aceea, o abordare prea tehnicizată sau prea administrativă a problemei sărăciei poate risca să considere pe săraci ca fiind doar niște obiecte ce trebuie asistate, punând între paranteze demnitatea persoanei umane. Președintele Barroso a subliniat chiar faptul că economia europeană, pentru a se clădi pe baze sănătoase, fidelă mandatului părinților fondatori ai Europei și pentru a deveni exemplu și pentru alte economii de pe glob trebuie să pună omul în centrul său.

Cetățenii Europei resimt astăzi cu putere impactul social al crizei economice și financiare mondiale. Conform ultimilor statistici, mai bine de 80 de milioane de cetățeni europeni sunt expuși riscului sărăciei. De aceea, unul din obiectivele strategiei Europa 2020 este reducerea cu 25% până în 2020 a numărului de cetățeni europeni expuși sărăciei și excluziunii sociale. În acest scop, așa cum se precizează și în comunicatul de presă de după reuniune, Comisia europeană își propune un set de măsuri precum: crearea a mai multor locuri de muncă de o mai bună calitate, investirea mai mare în educație, învățarea de-a lungul întregii vieți și recalificarea șomerilor, garantarea unui acces egal și echitabil la educație, la protecția socială și îngrijire medicală.

Contribuția deosebită a Bisericilor în lupta contra sărăciei și a excluziunii sociale a fost salutată cu această ocazie de toți cei trei președinți ai principalelor instituții europene, Bisericile și comunitățile religioase din Europa fiind recunoscute în general ca parteneri viabili și responsabili ai autorităților politice europene în această chestiune. Având o experiență îndelungată în combaterea fenomenului sărăciei și al excluziunii sociale, Bisericile cunosc, de fapt, foarte bine nevoile cu care se confruntă populația și au dezvoltat cu succes metode și organisme de luptă împotriva acestui fenomen.

În acest sens, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române la întâlnire, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif, a accentuat preocuparea constantă a Bisericii pentru cei în nevoi, subliniind în general vocația și responsabilitatea omului față de cel sărac și marginalizat. În același timp, redescoperirea umanității omului postulează depășirea unei mentalități materialiste, centrată doar pe câștig, și accentuarea aspectului spiritual al nevoilor omului.

Pentru rezultate concrete în lupta împotriva fenomenului sărăciei și al excluziunii sociale trebuie căutate soluții pentru responsabilizarea tuturor celor implicați în procesul european, participanții la întâlnirea de la Bruxelles exprimându-și clar dorința de continuare a dialogului și de instituționalizare a cooperării între factorii care pot contribui la rezolvarea, pe cât posibil, a acestei probleme grave care afectează astăzi Europa unită.

Comentarii Facebook


Știri recente