Uniunea Europeană împlinește 26 ani de la înființare

Uniunea Europeană împlineşte vineri 26 de ani de la înfiinţare, prin intrarea în vigoare în 1 noiembrie 1993 a Tratatului de la Maastricht.

Documentul a fost semnat în 7 februarie 1992 de cele 12 state care formau la acea dată blocul comunitar: Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania şi Marea Britanie.

De la data intrării în vigoare a tratatului, încă 16 state au aderat la Uniunea Europeană şi au adoptat regulile stabilite de Tratatul de la Maastricht şi de tratatele care i-au urmat acestuia.

Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007.

Această dată a fost propusă la Summitul de la Salonic din 2003 și confirmată la Bruxelles în 18 iunie 2004.

România a semnat Tratatul de aderare în data de 25 aprilie 2005 la Abația Neumünster din Luxemburg.

Uniunea Europeană (UE) este o uniune politică și economică a 28 de state membre situate în principal în Europa. Are o suprafață de 4.475.757 km2 și o populație estimată de aproximativ 513 milioane. UE a dezvoltat o piață unică internă printr-un sistem standardizat de legi care se aplică în toate statele membre.

Politicile UE vizează asigurarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalurilor în cadrul pieței interne, adoptarea legislației în domeniul justiției și afacerilor interne și menținerea unor politici comune privind comerțul, agricultura, pescuitul și dezvoltarea regională.

Foto credit: Q Magazine

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

6 sate în care să-ți petreci Crăciunul

Tradiții, peisaje unice și mănăstiri monument istoric, toate acestea reprezintă doar câteva din motivele pentru care ar trebui ca sărbătorile de iarnă să fie petrecute în vatra satului. Pentru a omagia toate aceste elemente definitorii…