Ieri, 15 decembrie, papa Benedict al XVI-lea i-a primit pe membrii Comitetului Mixt de Coordonare a Comisiei Internationale pentru Dialogul teologic intre Biserica Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa. La inceputul discursului sau, papa si-a manifestat bucuria pentru reluarea dialogului dupa ani de ‘multe dificultati interne si externe’. In ziua de 12 septembrie 2005, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, a informat Biserica Romano-Catolica despre decizia Bisericilor Ortodoxe de a reactiva ‘Comisia mixta internationala pentru Dialogul dintre Biserica Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa’, fixand data primei intalniri din aceasta noua faza de dialog pentru zilele de 13 si 16 decembrie, la Roma. Papa a afirmat ca in noua faza de dialog trebuie examinate, in special, doua aspecte: ‘Pe de o parte sa se elimine divergentele care mai sunt, mai ales cea legata de comunitatea discipolilor lui Hristos, asa cum este subliniat in documentul pregatitor’ si, de asemenea, a continuat: ‘Trebuie, cu mult curaj, luciditate si umilinta, sa cautam vointa lui Iisus Hristos, care adesea nu corespunde simplelor noastre proiecte umane. Realizarea unitatii depline a Bisericii si reconcilierea intre crestini sunt deasupra vointei noastre, sunt in vointa Domnului’. Papa a mai subliniat faptul ca pentru a se putea inainta pe calea unitatii ‘trebuie sa cerem ajutorul Domnului, (…) pentru ca unitatea este un dar al lui Dumnezeu, invitand in acelasi timp pe toti crestinii la rugaciune comuna’. Amintind ca decretul conciliar ‘Unitatis Redintegratio’ recomanda cunoasterea reciproca si dialogul, papa a precizat ca ‘dialogul va contribui si la multiplele dialoguri care iau nastere in lumea crestina in cautarea unitatii’. Comitetul Mixt de Coordonare are 21 de membri format din 10 romano-catolici si 11 ortodocsi. Mitropolitul Ioan Zizioulas de Pergam si cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Crestinilor, vor prezida atat lucrarile Comisiei Internationale pentru Dialog Teologic intre Biserica Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa, cat si ale Comitetului Mixt de Coordonare.
Parohia Icoanei, apreciată la resfințirea bisericii: „A devenit și mai mult o icoană de frumoasă îngrijire”
Duminică, 22 mai 2022, a fost resfințită Biserica Icoanei din Capitală, în urma unor lucrări de restaurare începute în toamna anului 2019. Patriarhul Daniel a spus că în urma acestei restaurări comunitatea parohială de la…
Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO
Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…
„Hristos rupe barierele mentale ale complexului superiorității”: Patriarhul Daniel despre dialogul cu femeia samarineancă
La predica rostită în Duminica Samarinencei, Patriarhul Daniel a evidențiat un detaliu din evanghelia zilei, și anume că Apostolii, deși s-au mirat că Iisus vorbește cu o femeie, nu au îndrăznit să-L întrebe nimic. „Nimeni…
Mitropolitul de Ruse, la București: Bisericile noastre primesc încă un mijlocitor comun în persoana Sfintei Teofana Basarab
Martor la proclamarea canonizării Sfintei Teofana Basarab, sâmbătă, 21 mai, pe Dealul Patriarhiei, Mitropolitul Naum de Ruse a subliniat comuniunea frățească dintre Bisericile Ortodoxe Română și Bulgară. Înaltpreasfinția Sa a spus că alături de Sfinții…
Cea de a doua ediție a Serilor Culturale Brâncuși | Galeria Foto
Cea de a doua ediție a Serilor Culturale Brâncuși are loc în perioada 20 -22 mai 2022. Evenimentul, organizat de Parohia Brâncuși, se desfășură în incinta ansamblului parohial, situat pe Aleea Pasărea de Aur, nr.25,…