Unirea Principatelor sărbătorită la Iași

În Piața Unirii din Iași s-au sărbătorit ieri 152 de ani de când a avut loc Unirea Principatelor Române. Manifestările au început la ora 10:00 cu o slujbă de Te Deum oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Din soborul de preoți au făcut parte pr. Constantin Andrei, protoiereu al Protopopiatului Iași 1, și pr. Vilie Doroșincă, protoiereu al Protopopiatului Iași 2. A urmat citirea unei proclamații în care se solicită recunoașterea zilei de 24 ianuarie ca zi națională legală. Au susținut discursuri primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, președintele Consiliului Județean Iași, Constantin Simirad, ministrul de externe, Teodor Baconschi, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan și Președintele României, Traian Băsescu.

În discursul său, primarul Gheorghe Nichita a făcut apel la unitate și la respectarea semnificației zilei de 24 ianuarie, iar președintele Consiliului Județean Iași, Constantin Simirad, a evidențiat faptul că ziua Micii Uniri ar trebui să fie pentru toți românii un prilej de recunoștință pentru faptele mari ale înaintașilor, dar și un moment de manifestare a unității de neam, în fața problemelor cu care se confruntă România în aceste vremuri grele. Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a subliniat faptul că românii au datoria de a-și respecta istoria și înaintașii.

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a evidențiat în cuvântul său rolul pe care l-a avut Biserica Ortodoxă Română în realizarea idealului unității de neam a românilor, subliniind importanța acestei zile pentru istoria neamului nostru.

‘În această zi mulțumim lui Dumnezeu pentru momentul de grație de la 24 ianuarie 1859, amintindu-ne de făuritorii Unirii. În această zi ne gândim la consecințele benefice pentru națiunea română. Îl rog pe Dumnezeu să dea românilor capacitatea de a înțelege că dimensiunea unității este realitatea cea mai necesară după care aspiră un suflet și o națiune autentică. Pe 24 ianuarie 1859 și în anii care au urmat, românii au avut câteva repere: credința în Dumnezeu și conștiința apartenenței la aceeași națiune’, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

În continuare, Președintele României, Traian Băsescu, a conferit Universității ‘Al.I. Cuza’ Ordinul ‘Meritul pentru învățământ’, cu ocazia împlinirii celor 150 de ani de funcționare. Președintele României a vorbit despre importanța Unirii Principatelor în realizarea Marii Uniri, îndemnând la unitate și responsabilitate.

La evenimentul din Piața Unirii au participat mai mulți demnitari din Senatul României, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale etc. Invitații prezenți la sărbătoare s-au îndreptat apoi spre Biserica Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Iași, unde este înmormântat domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Aici, Mitropolitul Teofan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat un Parastas pentru pomenirea domnitorului Cuza și a tuturor făuritorilor Unirii.

Comentarii Facebook


Știri recente