Unirea Principatelor sărbătorită la Iași

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită astăzi, 24 ianuarie 2012, în Piața Unirii din Iași de mii de persoane, atât din Iași, cât și din alte județe ale Moldovei. La manifestările dedicate Unirii Principatelor Române din 1859 au participat oficialități centrale și locale, oameni de cultură, reprezentanți ai Bisericii, ai Armatei Române, dar și aproximativ 5 000 de persoane.

Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit o slujbă de Te Deum. În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța zilei de 24 ianuarie: ‘Anul de grație 1859 a fost unul al unirii, al vieții și al binecuvântării. Românii s-au unit și prin aceasta au simțit că trăiesc cu adevărat și sunt adumbriți de binecuvântarea lui Dumnezeu’.

În continuare, au fost depuse coroane de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, după care a urmat defilarea gărzii de onoare, iar la final, potrivit tradiției, cei prezenți s-au prins în Hora Unirii.

De asemenea, în biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat o slujbă de pomenire pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza și pentru înfăpturitorii Unirii. La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a remarcat că pentru a dăinui, o țară are nevoie printre multe altele, de trei lucruri fundamentale: pământ, cultură și credință.

Comentarii Facebook


Știri recente